Cristian Păun a comentat situaţia agricolă şi economică actuală din Europa şi din România, asigurând, în acelaşi timp, populaţia că nu vom experimenta foamete şi nu vom duce lipsă de hrană câtă vreme exportăm ce putem şi dacă vom avea o vară ploioasă.
Profesorul Cristian Păun a avut o intervenţie la Digi24 în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul economiei României, pe fondul inflaţiei şi a scumpirilor în lanţ din ultima perioadă, a crizei energetice şi a problemelor din agricultură. "Putem să avem creştere de preţuri la anumite lucruri, dar pentru că altele nu se cumpără, fiindcă bugetul nostru se concentrează doar pe produsele necesare supravieţuirii, s-ar putea ca preţul acestora din urmă să scadă. Şi atunci inflaţia va fi calculată sub forma unei medii. Este clar că pericolul cel mai mare pentru creşterea preţurilor îl reprezintă, în momentul de faţă, preţul la produsele agricole, tot ce înseamnă grâu, floarea soarelui şi derivate din acestea. România este producătoare de aşa ceva. Este o ţară care îşi produce mâncarea şi care are suficientă capacitate de producţie ca să poată şi exporta, cel puţin să poată livra cereale la nivelul pieţei UE. Lucru care se şi întâmplă. Ce nu facem noi, din păcate, este să prelucrăm aceste produse de bază. Cred că ar trebui să regândim şi acest lucru dacă vrem să mai temperăm puţin dimensiunea inflaţionistă, adică să punem accent în perioada următoare pe tot ce înseamnă conservarea alimentelor, procesarea grâului, să facem paste făinoase, să nu mai dăm grâul la export aşa cum este el. Floarea soarelui, la fel! Să nu mai exportăm seminţe, să încercăm să exportăm ulei. "
Legat de partea tehnică şi de mijloacele de procesare a materiei brute, unii vor spune că nu sunt capacităţi de prelucrare pentru câtă floarea soarelui producem. Păun a explicat: "Puteam să avem procesatori mai mici de ulei, putem să folosim prese la rece la capacitate mai mică care pot produce acele branduri locale de ulei. Ulei se face şi din seminţe de dovleac, şi din rapiţă, se pot amesteca, există alternative să putem să supravieţuim acestei perioade."
Europa este cea mai afectată de criza prețurilor la gaze care a forțat fabricile de îngrășăminte să reducă producția, scrie Bloomberg. Deficitul anual de îngrășăminte cu azot va duce la scumpirea și mai mare a alimentelor de pe piața europeană. Fermierii din vestul Europei şi-au asigurat doar 70% din necesarul de îngrăşăminte pe bază de azot pentru acest an, iar în țări ca România și Ucraina procentul de acoperire este și mai mic. Pentru cei care cultivă porumb şi grâu este pentru prima dată când sunt expuşi cu adevărat la o criză a îngrăşămintelor, alimentată de scumpirea energiei, restricţii la export şi sancţiuni comerciale.
Întrebat dacă românii ar trebui să se îngrijoreze şi să se teamă de o posibilă lipsă acută de alimente de pe piaţă, urmată de nelinişte socială, acesta a declarat: "Puterea de cumpărare scade peste tot. De exemplu, Rusia şi Ucraina exportau grâu către ţări ca Egipt, Tailanda, Indonezia, Turcia, ţări cu sisteme democratice destul de fragile şi care, dacă sunt confruntate cu foamete, se pot isca, într-adevăr, aceste convulsii sociale. Până la urmă, este vorba despre o situaţie temporară. Vara vine şi pe această emisferă şi, dacă suntem norocoşi şi plouă suficient de mult şi va fi un an agricol bun, cu siguranţă aceste presiuni se vor tempera."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu