Schimbările climatice au efect asupra mortalității și sunt asociate cu incendiile de vegetație, frecvente în multe părți din lume.
Schimbările climatice, un fenomen care sporește frecvența incendiilor de pădure în zone diferite de pe glob, sunt direct responsabile de creșterea tot mai accentuată a numărului de decese legate de poluarea provocată de aceste incendii, conform unui studiu publicat luni pe baza mai multor modele computerizate, informează AFP.
”Efectele schimbărilor climatice asupra mortalității asociate cu incendiile de vegetație sunt evidente de 60 de ani și sunt în continuă creștere”, au rezumat autorii studiului, apărut în revista Nature Climate Change, notează Agerpres.
Schimbările climatice tind să sporească frecvența incendiilor de pădure în întreaga lume, chiar dacă această tendință nu este omogenă din cauza consecințelor variabile ale creșterii temperaturilor.
Incendiile accentuează poluarea cu particule fine care, la rândul lor, dăunează sănătății și contribuie la numeroase decese.
Autorii studiului au încercat, așadar, să determine gradul în care schimbările climatice, ca atare, pot fi asociate cu acele decese într-o perioadă cuprinsă din anii 1960 și până în zilele noastre.
Pentru a face acest lucru, ei au activat mai multe modele informatice care compară realitatea istorică cu o situație ipotetică în care schimbările climatice nu ar fi existat.
Modelările sugerează că peste 10.000 de decese au fost asociate în anii 2010 cu efectele schimbărilor climatice asupra incendiilor de pădure, comparativ cu mai puțin de 1.000 în anii 1960.
Aceste cifre trebuie interpretate cu precauție pentru că modelele utilizate au furnizat estimări extrem de variabile. Potrivit unora dintre ele, mai mult de un sfert dintre decesele asociate în ultimii ani cu incendiile pot fi atribuite schimbărilor climatice, în timp ce altele au făcut să scadă acest procent la doar 5%.
Însă toate modelele arată totodată o tendință de creștere. Ele arată aceeași coerență și atunci când marile regiuni ale lumii sunt analizate separat.
”Influența schimbărilor climatice asupra mortalității asociate cu incendiile este cea mai pronunțată în America de Sud, în sudul Australiei și în Europa”, notează autorii studiului, explicând tendința printr-o scădere generală a umidității în aceste regiuni.
În schimb, ”în alte regiuni, cum ar fi Asia de Sud, mortalitatea asociată cu incendiile de vegetație a scăzut pe fundalul creșterii umidității”, au constatat ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu