Evenimentele meteorologice extreme, ce variază de la secete la inundaţii pe scară largă, precum şi alte efecte ale schimbărilor climatice sunt în creştere în Asia şi vor afecta securitatea alimentară şi ecosistemele de pe acest continent, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de Reuters.
Într-un raport publicat joi, OMM afirmă că Asia a fost cea mai afectată regiune din lume, înregistrând anul trecut 81 dezastre provocate de vreme severă, episoade climatice şi incidente asociate cu apa, cele mai multe dintre ele fiind inundaţii şi furtuni.
Potrivit aceleiaşi organizaţii, aceste calamităţi au afectat în mod direct peste 50 de milioane de oameni şi au provocat peste 5.000 de decese.
Incidentele au inclus inundaţiile din Pakistan cauzate de ploile musonice record şi topirea gheţarilor care au ucis peste 1.500 de oameni, inundând zone extinse din ţară şi distrugând numeroase locuinţe şi infrastructuri de transport.
În schimb, China a avut de suferit din cauza secetei, care a afectat alimentarea cu energie electrică şi disponibilitatea apei.
Raportul OMM a subliniat totodată că cei mai mulţi dintre gheţarii situaţi în regiunile muntoase de mare altitudine ale Asiei au pierdut o parte importantă din masa lor ca urmare a condiţiilor meteorologice calde şi uscate din 2022.
'Acest lucru va avea implicaţii majore în viitor pentru securitatea alimentară şi a apei şi pentru ecosisteme', a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu