Prof. univ. dr. emerit Rodica Zafiu, Facultatea de Litere, Universitatea din București, membru corespondent al Academiei Române, profesor, autor de cărți, cursuri universitare, studii de specialitate, articole de presă, Dilema Veche, România literară, Observator cultural, Luceafărul a fost invitată la emisiunea DC Edu, de pe DC News și DC News TV.
Prof. univ. dr. Rodica Zafiu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, de ce nu trebuie să ne sperie invazia de anglicisme și utilizarea excesivă a cuvintelor „gen" și „efectiv".
„Ce ziceți despre aceste tipare verbale, despre aceste marote lexicale? Copiii și tinerii zic foarte mult, aproape la fiecare frază „efectiv” și „gen”. Pe mine efectiv mă îngrijorează acest fenomen.”, a spus prof. univ. dr. Sorin Ivan.
„Pe mine mai puțin deoarece ca fenomen general nu e ceva atât de atipic. De fapt, cel „gen” care e o inovație, foarte probabil e un calc după engleza americană, acel „like” care apare pe la sfârșitul unor enunțuri ca atenuator. Ceea ce într-adevăr ne-a atras atenția și deja s-au scris lucrări pe tema asta e că „gen” nu funcționează cu vreo altă întemeiere, semantică, sintactică, decât de particulă de aproximare, așa gen, oarecum.”, a spus prof. univ. dr. Rodica Zafiu.
„De pildă, putem spune: Efectiv noi facem o emisiune bună, gen”, a spus prof. univ. dr. Sorin Ivan.
„Exact. De ce spun că nu mă sperie atât de mult lucrul acesta? Pentru că e în natura limbii vorbite, a dialogului să recurgă foarte mult la genul acesta de instrumente, aproximatori, cam, parcă, știu eu.
Gen e un aproximator, efectiv e un intensificator, un întăritor al propriilor vorbe. Aceste două categorii permanent se reînnoiesc. Dacă ascultăm dialoguri autentice mai vechi, poate nu o să fie gen o să fie așa și așa, poate nu o să fie efectiv o să fie într-adevăr.
Acestea sunt totuși normale. Ne pot irita mai ales când sunt noutăți pe care nu le înțelegem, nu le-am mai auzit și ne irită pentru că sunt niște clișee, dar sunt niște clișee de care limba vorbită, în general, nu se poate lipsi.”, a spus prof. univ. dr. Rodica Zafiu.
„Ce părere aveți despre invazia de anglicisme de după '90, odată cu deschiderea fabuloasă a tehnologiei către noi pe surse americane?”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.
„A fost un fenomen absolut normal. S-a întâmplat la noi în anii '90 si în multe alte limbi, cu excepția englezei care era sursa, după al Doilea Război Mondial. S-a scris despre mulțimea anglicismelor intrate în italiană, spaniolă, chiar franceza vorbită, în ciuda atitudinii normative a instituțiilor. Deci, fenomenul este, în mare măsură, normal. El ține acum de o globalizare evidentă pentru că mai ales divertismentul, filmele, muzica, fac că același tip de anglicisme să intre mai ales în vorbirea tinerilor.
Pe de altă parte, sunt anglicismele de specialitate care intră, aproape automat, în jargonul grupurilor de profesioniști.”, a spus prof. univ. dr. Rodica Zafiu la emisiunea DC Edu, de pe Dc News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci