Creșterea temperaturilor determină tot mai multe persoane să folosească aerul condiționat. Află ce consecințe poate avea asupra sănătății!
Chiar dacă uneori poate fi indispensabil pentru a combate căldura, aerul condiționat poate aduce mai multe probleme decât beneficii. Sănătatea noastră poate fi afectată în diferite moduri dacă folosim acest aparat în mod necorespunzător sau nu îi facem întreținerea periodică necesară. Musculatura și sistemul respirator sunt zonele care suferă cel mai des din cauza unei utilizări inadecvate a aerului condiționat.
Schimbările bruște în climă reprezintă, pe lângă o amenințare gravă pentru planeta Pământ, o multitudine de probleme legate de sănătate.
Vara anului 2024 se prevede a fi una dintre cele mai călduroase din istoria Europei. Este fundamental să urmăm recomandările experților pentru a combate valurile de căldură.
Temperaturile ridicate pot provoca insolații, leșinuri, deshidratare și alte tulburări, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile din populație, cum ar fi persoanele în vârstă, sugarii și femeile însărcinate. Este foarte important să bem mai multă apă și mai des, să evităm expunerea directă la soare în orele critice și să purtăm haine adecvate în timpul verii.
În interior, aerul condiționat este folosit din ce în ce mai mult, devenind adesea indispensabil pentru a putea desfășura anumite activități în timpul verii, cum ar fi lucrul, somnul sau predarea cursurilor. Într-adevăr, poate fi o modalitate perfectă de a ne menține răcoriți, cu condiția să-l folosim corect și să evităm diversele efecte adverse pe care aerul condiționat le poate avea asupra sănătății noastre.
Gâtul poate fi iritat din cauza aerului rece și artificial, iar acest lucru depinde de fiecare persoană, deoarece fiecare organism este unic și răspunde diferit la stimuli externi. Utilizarea aerului condiționat poate crește riscul de a dezvolta faringită și alte infecții respiratorii care afectează, în afară de gât, și nasul și ochii, cum ar fi rinita sau congestia nazală, mai ales dacă persoana este expusă pentru perioade lungi de timp la aerul rece al aparatului.
Alergiile sunt și ele amplificate de utilizarea aerului condiționat, acest lucru se datorează umidității din mediul înconjurător și răspunsului spontan al organismului de a produce mai mult mucus pentru a se proteja. Persoanele alergice sau astmatice ar trebui să ia mai multe precauții în utilizarea aerului condiționat. Una dintre măsurile preventive esențiale și eficiente este curățarea săptămânală a filtrului de aer condiționat pentru a evita acumularea de bacterii.
Combinația expunerii la soare și utilizarea frecventă a aerului condiționat poate duce la probleme dermatologice. Pielea devine uscată și îmbătrânește mai rapid, provocând mâncărime. Pe de altă parte, durerile de cap și migrenele sunt, de asemenea, accentuate din cauza utilizării acestui tip de aparate.
Organismul uman are capacitatea de a se autoregla. De exemplu, dacă simțim căldură, corpul produce transpirație pentru a se răcori și pentru a menține echilibrul între temperatura corpului și cea ambientală.
Atunci când primim un jet de aer rece direct de la aerul condiționat, mușchii se contractă violent, putând provoca torticolis, dureri de spate și chiar paralizie în cazuri mai grave.
Pentru ca aerul condiționat să își îndeplinească rolul de a răcori mediul și de a asigura confortul în timpul verii, fără a pune în pericol sănătatea noastră, temperatura nu ar trebui să fie niciodată reglată la mai puțin de 22 de grade Celsius.
De asemenea, ar trebui să evităm să îl lăsăm mereu pornit. În funcție de dimensiunea spațiului, este suficient să funcționeze între 2 și 4 ore pe zi. În special trebuie să evităm să îl pornim pe timp de noapte. O strategie bună este să închidem camera înainte de culcare cu aerul condiționat pornit timp de câteva ore și să îl oprim în momentul în care mergem să ne culcăm.
Pe de altă parte, întreținerea aparatului este, de asemenea, fundamentală. Atât curățarea, cât și schimbarea filtrelor sunt necesare pentru a evita acumularea de bacterii și germeni, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu