Angelina Jolie este un exemplu despre cât de importante sunt testele genetice, iar decizia sa a făcut ca întreaga planetă să afle despre cum un asemenea test îţi poate spune dacă rişti să dezvolţi, la un moment dat, o formă de cancer.
Actriţa Angelina Jolie a dezvăluit, în urmă cu mai mulţi ani, că a fost nevoită să recurgă la o operaţie preventivă de dublă mastectomie. Într-un articol intitulat 'Opţiunea mea medicală', publicat în New York Times, actriţa a spus că a decis să facă această operaţie din cauză că poartă o genă 'defectuoasă' care îi creşte riscul de cancer ovarian şi de sân.
Conferențiar Cristina Popescu, doctor în biologie moleculară și doctorand în genetică medicală şi manager de produs Oncogenetică la AMS Laborator Genetic, a vorbit, într-un dialog cu Val Vâlcu, despre exemplul pe care l-a dat Angelina Jolie şi despre efectele pe care le-a avut această decizie luată de către cunoscuta actriţă:
"Efectul 'Angelina Jolie' să ştiţi că este şi astăzi prezent, pentru că avem acces la informaţie şi acest exemplu care a fost destul de puternic şi a avut un mare impact a şi dus testarea genetică – testarea de screening în cancerul ereditar – către o mai mare accesibilitate şi chiar către schimbarea ghidurilor care recomandă o astfel de testare. În principal, rolul unui astfel de test genetic este să ne spună care este riscul genetic personal.
Toată lumea are un risc pentru un cancer, la modul general, dar dacă peste acest risc se adaugă şi riscul genetic – care este personal – atunci sigur că trebuie luate măsuri din timp. Există mai multe tipuri de teste: teste de screening, teste de diagnostic – care sunt folosite, de exemplu, în cazul copiilor, unde manifestările clinice sunt foarte eterogene, iar atunci este nevoie să confirmăm sau să infirmăm - de fapt acesta este rolul principal al unui test genetic.
Dar avem şi teste genetice care sunt folosite în oncologie pentru terapie personalizată, avem teste genetice pentru identificarea purtătorilor sănătoşi într-o populaţie, care sunt purtători de genă ce poate conferi, ulterior, un risc pentru anumită boală fătului. Avem teste antenatale care se utilizează în timpul sarcinii.
Beneficiile sunt destul de largi, iar atunci când se recomandă un test genetic nu poate avea decât beneficii pentru că el nu este prima linie de testare în practica clinică. Atunci când merg la medic, acesta nu recomandă din prima un test genetic, iar acesta nici nu se recomandă fără o anamneză detaliată. Cum aţi menţionat cazul Angelinei Jolie, în familia dânsei exista un istoric de cancer şi atunci sigur că s-a pus problema testării.
Deci sunt foarte multe beneficiile pe care le au aceste teste genetice, pentru noi toţi."
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News