Efectul bolii cronice de rinichi asupra creierului, descoperit de oamenii de știință

Efectul bolii cronice de rinichi asupra creierului, descoperit de oamenii de știință / Foto: Pixabay
Efectul bolii cronice de rinichi asupra creierului, descoperit de oamenii de știință / Foto: Pixabay

Află în articol care este legătura dintre boala cronică de rinichi și creșterea bolilor cerebrovasculare.

Un studiu condus de experți în neurologie și nefrologie de la universitatea Irvine (UCI), din California, dezvăluie pentru prima dată o legătură clară între boala cronică de rinichi (BCR) și creșterea bolilor cerebrovasculare. Anterior se credea că efectele bolii renale asupra creierului se datorau în mare parte hipertensiunii arteriale, dar cercetătorii au descoperit că BCR a favorizat apariția microhemoragiilor cerebrale independent de tensiunea arterială, scrie Ziarul de Iași.

Descoperirile, publicate recent online în Journal of Neuroinflammation, arată că un amestec de toxine dependente de bacterii derivate din intestine și uree, care se acumulează în insuficiența renală, poate provoca leziuni vasculare și microhemoragii la nivelul creierului.

Insuficiența renală cronică, un factor de risc de AVC

Insuficiența renală cronică este din ce în ce mai mult recunoscută ca un factor de risc de AVC, dar relația sa exactă cu boala cerebrovasculară nu a fost până acum bine înțeleasă.

Acest studiu oferă o perspectivă cheie asupra mecanismelor care stau la baza leziunilor cerebrale care pot apărea în BCR, oferind noi ținte terapeutice care implică tratarea bolii renale, spune dr. Mark Fisher, profesor de Neurologie la Facultatea de Medicină UCI și autor corespondent.

"Observațiile au arătat că persoanele cu boală renală avansată prezintă un risc mai mare de AVC, ceea ce sugerează că, în cele din urmă, putem îmbunătăți sănătatea creierului prin reducerea bolii renale", a declarat medicul.

Cercetătorii au împărțit la întâmplare șoareci femele și masculi în vârstă în grupuri de control și grupuri de boală renală cerebrală.

Ei au descoperit că BCR produce microhemoragii cerebrale fără hipertensiune și într-o măsură mai mare la șoarecii cu leziuni renale mai severe.

Rolul celulelor inflamatorii din creier

Ei au observat, de asemenea, diferențe în funcție de sexul animalelor, respectiv masculii au prezentat o creștere mai pronunțată a microhemoragiilor decât femelele.

"Efectele BCR sunt asociate cu afectarea barierei hemato-encefalice (BHE), cauzată de toxinele uremice și de microglia, celulele imune rezidente ale creierului", a declarat dr. Wei Ling Lau, profesor asociat de Medicină-Nefrologie în cadrul Facultății de Medicină a UCI.

Potrivit acestuia, celulele inflamatorii din creier joacă un rol important în modul în care BCR cauzează boli cerebrovasculare, iar acum echipa încearcă să înțeleagă această relație mai în detaliu.

"Rămâne de văzut dacă doar tratarea bolii renale de una singură va îmbunătăți sănătatea creierului", a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel