Dr. Cornelia Preda, Medic Primar Neonatologie și șefa Secției de Neonatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DC News și DC Medical unde a vorbit despre alăptare.
Dr. Cornelia Preda a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, de ce este importantă alăptarea.
„Decizia de a alăpta este o decizie intimă a familiei. Sunt femei care sunt perfect capabile să alăpteze, dar nu-și doresc acest lucru din varii motive: vor să se întoarcă la serviciu, poate vor să nu se schimbe fizic sau, pur și simplu, au avut un copil și au eșuat în a-l alăpta, au trecut prin clipe grele și nu mai vor să treacă prin aceleași momente. Este decizia lor personală.
Dacă decid să alăpteze, este important să înțeleagă că o cantitate, cât de mică, tot e mai bună decât nimic. O perioadă de timp, cât de scurtă, tot e mai bună decât deloc. Așa trebuie să gândească și eu le încurajez: „Nu trebuie să vă stresați că nu aveți suficient și puteți să fie exclusiv, dar important e că poți să stai liniștită în momentul în care spui: tot ce am avut i-am dat copilului meu”. Dacă gândești așa ești liniștit.”, a spus dr. Cornelia Preda.
Dr. Cornelia Preda a vorbit despre constituenții pe care formula de lapte nu îi poate înlocui deoarece aceștia se găsesc doar în laptele matern.
„În formulele moderne nu putem vorbi de zahăr. Există glucide, în formulele moderne, cum există și lactoză în laptele de mamă. Aș zice că formulele sunt mult mai bune și cred că reușesc, în mare parte, la constituenții primari, constituenții nutritivi care sunt lipide, glucide și proteine.
Ceea ce nu o să poată niciodată să reușească formula de lapte este legat de alți constituenți care sunt imunoglobuline, hormoni, o mulțime de mici constituenți care au rol esențial în dezvoltarea, în formarea unui comportament alimentar corect și pur și simplu laptele de mama îi transmite copilului o grămadă de semnale, pe lângă compoziție.
De exemplu, când copilul este în uter, aroma lichidului amniotic îl face pe copil să se pregătească să accepte ulterior alimentele pe care mama le mănâncă în timpul cât este gravidă. Adică din ce ai mâncat, aroma lichidului amniotic este modificată. De aceea se spune că dacă ai mâncat ceapă și usturoi toată sarcina este posibil copilul să-ți accepte laptele, dacă tu continui să mănânci, fără să zică nimic.
Dacă n-ai mâncat și e o aromă nouă, s-ar putea să nu tolereze un lapte care e modificat puțin la gust și la miros.", a spus dr. Cornelia Preda.
Potrivit medicului, laptele de mamă își modifică compoziția în timpul suptului ceea ce îi oferă copilului senzația de sațietate, îl va ajuta să doarmă mai bine și să crească în greutate.
„Laptele de mamă este al doilea semnal pe care îl primește copilul. Ce mănânci tu, ca și mamă care alăptează, îl pregătești pe copil să mănânce legume, ceea ce nu se mai întâmplă în ziua de azi, îl pregătești să mănânce alimente sănătoase. Deci tu, ca mamă, ai o responsabilitate.
De asemenea, laptele de mamă își modifică compoziția în timpul suptului. La început este mai apos și astâmpără setea. La sfârșitul mesei, laptele este mai gras și dă senzația de sațietate, copilul doarme mai bine și crește bine în greutate. Dacă ai în biberon o chestie care are aceeași compoziție tot timpul, copilul nu primește niciun semnal că s-a terminat masa și normal că mănâncă cantități mai mari. E dovedită pe studii.
Chiar dacă tu te străduiești să pui o compoziție similară cu laptele de mamă, dar numai faptul că mănâncă din biberon și laptele având aceeași compoziție tot timpul, îl face să mănânce cantități mai mari.", a spus dr. Cornelia Preda la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci