Efectul mai puțin știut al ploilor frecvente din Marea Britanie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Vrema ploioasă din Marea Britanie are efecte mai puțin cunoscute.

Schimbările climatice din Marea Britanie aduc un număr crescut de ploi și fenomene meteo extreme, complicând munca economiștilor care încearcă să prezică vânzările cu amănuntul și evoluția PIB-ului, conform Bloomberg, scrie Agerpres

Primăvara acestui an a fost cea mai ploioasă înregistrată în Marea Britanie din 1986. Un studiu recent a constatat că încălzirea globală a amplificat ploile torențiale din iarna trecută cu 20%, afectând culturile agricole, întrerupând alimentarea cu energie electrică și inundând aproximativ 7.000 de locuințe și afaceri.

Vânzările cu amănuntul, afectate

În acest context, ploaia a devenit un factor central în cele mai recente date economice publicate de autoritățile britanice. Ploile torențiale au contribuit la recesiunea de anul trecut, când una dintre cele mai ploioase luni octombrie din istorie a afectat construcțiile, vânzările cu amănuntul, afacerile pub-urilor și turismul.

În mod special, datele referitoare la vânzările cu amănuntul sunt afectate de fluctuații semnificative, deoarece în lunile ploioase cumpărătorii trec de la cheltuieli la economisire, fiind mai puțin dispuși să iasă la cumpărături, explică Edward Allenby, economist la Oxford Economics.

Acest subiect va deveni central pe 12 iunie, când Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie va publica datele privind PIB-ul din aprilie, și din nou pe 21 iunie, când vor apărea datele statistice despre vânzările cu amănuntul. Analiștii prevăd o încetinire semnificativă a economiei britanice, aproape de stagnare, în aprilie, după o creștere de 0,4% în martie și un avans de 0,6% în primul trimestru. Banca Angliei estimează o creștere de doar 0,2% în al doilea trimestru.

Creșterea numărului de zile ploioase și a ploilor torențiale ar încetini creșterea economică

În paralel, British Retail Consortium anticipează o creștere de 0,7% a vânzărilor din magazine în mai, mai mult decât dublul mediei ultimelor luni, datorită vânzărilor solide de alimente și unei "îmbunătățiri ușoare a vremii," conform directorului general Helen Dickinson.

Oamenii de știință au avertizat de mult timp despre legătura dintre schimbările climatice și fenomenele meteo extreme. Încălzirea atmosferei crește umiditatea aerului, permițând furtunilor să adune mai multă apă decât de obicei.

Studiile arată că acest fenomen poate avea impact asupra economiei. Un studiu din 2022 realizat de Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam indică faptul că creșterea numărului de zile ploioase și a ploilor torențiale încetinește creșterea economică, pe baza datelor din 77 de țări între 1979 și 2019. Efectul este deosebit de pronunțat în țările bogate și în sectoarele manufacturier și servicii.

"Vom avea mai multe inundaţii bruşte"

Vremea nefavorabilă afectează economia în multiple moduri. Are un impact direct asupra construcțiilor, care necesită condiții meteo relativ uscate pentru finalizarea proiectelor. De asemenea, consumatorii sunt mai puțin dispuși să iasă la cumpărături în zilele ploioase, iar livrarea bunurilor poate fi perturbată din cauza inundațiilor și a traficului încetinit.

Specialiștii în climă avertizează că impactul vremii se va agrava. Pe lângă reducerea vânzărilor din magazine, ploile torențiale vor afecta culturile agricole și livrările de alimente.

"În Marea Britanie şi Europa Occidentală, cel mai probabil iernile vor deveni mai ploioase iar verile vom vedea mai multe episoade de tip ploi torenţiale. Asta înseamnă că vom avea mai multe inundaţii bruşte atât în zonele rurale cât şi în cele urbane, unde vor provoca mai multe perturbări din cauza unor lucruri precum reţeaua de canalizare şi urbanizarea crescută", spune Helen Hooker, cercetător la departamentul de meteorologie al Universităţii din Reading. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel