Efectul prețurilor astronomice la benzinării: Noi plătim mai mult, companiile se îmbogățesc. Jucătorii mari pe piața energiei au profituri enorme

Foto: Pixabay, de Engin Akyurt
Foto: Pixabay, de Engin Akyurt

Prețurile ridicate ale petrolului și gazelor, parțial din cauza incertitudinii cu privire la livrările din Rusia, sporesc profiturile marilor companii energetice și alimentează inflația din întreaga lume.

Petrolul s-a tranzacționat mai scump miercuri dimineață, reluând o mișcare ascendentă după o scădere de 9% în ultimele două sesiuni.

Preocupările legate de aprovizionare rămân în centrul atenției, după ce Uniunea Europeană a lucrat pentru a obține sprijin pentru interzicerea petrolului rusesc.

Țițeiul american West Texas Intermediate a urcat cu 2,83 dolari, sau 2,9%, până la 102,63 dolari pe baril.

Brent a crescut cu 2,78 dolari, sau 2,7%, la 105,24 dolari pe baril.

UE a propus un embargo asupra petrolului rusesc, dar un vot, care are nevoie de sprijin unanim, a fost amânat, deoarece unele națiuni europene și-au exprimat îngrijorarea că economiile lor ar putea avea de suferit.

În ciuda prețurilor crescute, cei mai mari jucători de pe piața americană de petrol înregistrează profituri imense. 

Shell raportează un profit record de 9,1 miliarde de dolari, după ce prețul petrolului a crescut în primul trimestru

Gigantul energetic Shell a raportat câștiguri record în primul trimestru după o creștere a prețului petrolului, potrivit USA Today.

Britanicii pun presiune pe guvernul lor să impună o taxă pe câștigurile extraordinare ale companiilor din energie pentru a ajuta consumatorii care se confruntă cu creșterea costului vieții.

Shell, cu sediul la Londra, a declarat că câștigurile ajustate – care exclud articolele unice și fluctuațiile valorii stocurilor – au crescut la 9,1 miliarde de dolari de la 3,2 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta a depășit așteptările analiștilor de 8,2 miliarde de dolari.

În Marea Britanie, unde gospodăriile se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din istorie, criza a declanșat cereri pentru o taxă specială pe veniturile companiilor de energie pentru a ajuta consumatorii.

Prim-ministrul Boris Johnson a respins miercuri solicitările pentru o taxă excepțională pe profit, declarând că aceasta va reduce investițiile în Marea Britanie, așa cum țara încearcă să-și diversifice industria energetică și să crească producția din surse regenerabile. Dar partidele de opoziție au intensificat presiunea după raportul Shell privind veniturile.

Mass-media britanică este plină de povești despre oameni forțați să sară peste mese sau să se îndatoreze în timp ce se luptă să-și încălzească casele după ce o creștere de 54% a prețurilor la energie pentru uz casnic a intrat în vigoare la 1 aprilie. Chiar înainte de aceste creșteri, inflația a accelerat până la maximul ultimilor 30 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel