Efectul radiațiillor, MAXIM în prima oră. Ciuhodaru: Să facem diferenţa între bombă nucleară şi accident nuclear!

Efectele radiațiillor scad cu 10% în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1% / Foto: Pxhere
Efectele radiațiillor scad cu 10% în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1% / Foto: Pxhere

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit, pentru DC Medical, despre diferența dintre radiațiile produse de arme nucleare și cele generate de accidentele nuclare și ce să faci în urma unei unde de șoc.

”Efectele radiațiillor sunt maxime în prima oră, scad cu 10 % în primele 7 ore și ajung după 72 de ore la 1%. Așa că, în astfel de situații, două lucruri sunt extrem de importante:

1. Adăpostirea în subteran pentru a nu sta în calea exploziei.

2. Ramânerea în spații închise 72 de ore pentru a nu fi expuși la radiații.

În timpul unui accident nuclear major apar sute de izotopi radioactivi iar Iodul (iodura) pot fi administrate din 2 motive - pentru că iodul este singurul dintre acești izotopi pentru care există un antagonist competetiv iar tiroida este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Dar oamenii ar trebui să ia iodură de potasiu numai la sfatul oficialilor de sănătate publică sau de management al urgențelor. Există chiar riscuri pentru sănătate asociate cu luarea KI și e bine de știut că:

1. KI (iodură de potasiu) nu împiedică iodul radioactiv să intre în organism și nu poate inversa efectele asupra sănătății cauzate de iodul radioactiv odată ce tiroida este deteriorată.

2. KI (iodură de potasiu) protejează doar tiroida, nu și alte părți ale corpului, de iodul radioactiv. Glanda tiroidă este partea a corpului care este cea mai sensibilă la iodul radioactiv

3. KI (iodură de potasiu) nu poate proteja organismul de alte elemente radioactive decât iodul radioactiv - dacă iodul radioactiv nu este prezent, administrarea de KI nu este protectoare și ar putea provoca rău.

4. Sarea de masă și alimentele bogate în iod nu conțin suficient iod pentru a împiedica intrarea iodului radioactiv în glanda tiroidă. Nu utilizați sare de masă sau alimente ca înlocuitor pentru KI.

5. Nu utilizați suplimente alimentare care conțin iod în locul KI (iodură de potasiu). Ele pot fi dăunătoare și ineficace. Utilizați numai produse care au fost aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Citeşte articolul integral pe DCMedical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel