Efectul suspendării acordului exportului de cereale prin Marea Neagră pentru România: Principala rută de export pentru Ucraina. Blocaje și bani de investiții

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Rusia s-a retras din acordul de export de cereale prin Marea Neagră, iar acum UE caută soluţii alternative. În acest context, România ar putea deveni principala poartă de export pentru cerealele din Ucriana. 

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, spune că Rusia folosește foamea ca pe o armă și, ca atare, comunitatea internațională ar trebui să reacționeze mai puternic.

"Sute de mii de oameni vor fi privați de alimente de bază. Cred că este nevoie de o acțiune la nivelul Consiliului de Securitate al ONU. Nu putem doar să stăm și să ne plângem", a declarat acesta, citat de Rador.

În acest context, România ar putea deveni principala rută de export pentru Ucraina. Nu sunt, însă, numai veşti bune. Acest lucru poate duce la blocaje în transporturi şi depozitare, dar şi volatilitate pe piaţă, din cauza preţurilor mici ale cerealelor ucrainene. 

Surse oficiale de la Bruxelles spun că, în aceste condiții de presiune pentru țara noastră, România ar putea obține rapid fonduri europene suplimentare pentru a investi în infrastructură, începând de la punctele de graniță, unde sunt kilometri de TIR-uri, până la drumuri sau investiții în portul Constanța.

Azi, ministrul român al agriculturii se întâlnește la Varșovia cu omologi din celelalte țări aflate în vecinătatea Ucrainei pentru a discuta situația creată de decizia Rusiei de a suspenda înțelegerea pentru transportul cerealelor ucrainene pe mare, mai arată sursa citată. 

Şi profesorul de macroeconomie Mircea Coşea a avertizat că retragerea Rusiei din acordul pentru exportul de cereale reprezintă o veste foarte proastă pentru România. Acesta spune că "importurile şi exporturile româneşti au de suferit ca urmare a supraaglomerării portului Constanţa cu grâu şi alte produse din Ucraina". 

CITEŞTE ŞI De ce s-a retras Rusia din acordul de export de cereale. Prof. Coşea: Este o veste foarte, foarte proastă cu efecte și pentru noi, pentru români

La doar o zi după ce a ieşit din acord, Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, din Ucraina, principalul loc pe unde ies cerealele ucrainene din ţară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel