AstraZeneca și-a actualizat rezultatele studiului vaccinului COVID-19 din SUA.
Noi rezultate ale unui studiu din SUA, publicate joi, au arătat că imunizarea cu AstraZeneca a fost eficientă 76% în protejarea împotriva unei variante simptomatice de COVID-19, la 15 zile după a doua doză de vaccin. Luni, compania a spus că vaccinul a fost 79% eficient în cadrul procesului care a implicat peste 32.000 de persoane. Vaccinul a funcționat bine în toate grupele de vârstă, cu o eficacitate estimată la 85% la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, a spus AstraZeneca. De asemenea, a fost 100% eficient în prevenirea bolilor severe și a spitalizării și nu au existat probleme de siguranță, a mai precizat compania.
Schimbarea mică observată în cifra de eficiență, de la 79% la 76%, poate fi neglijabilă: eficacitatea reală ar putea fi între 68% și 82%, conform cifrelor furnizate. Isaac Bogoch, profesor asociat de boli infecțioase la Universitatea din Toronto, a declarat joi pe Twitter că vaccinul „încă este bun”.
Actualizarea AstraZeneca a urmat îngrijorărilor unui grup de experți independenți, numit Consiliul de monitorizare a datelor și siguranței, conform căruia rezultatele studiilor din SUA, publicate luni, ar putea fi parțial bazate pe „date învechite”.
Detaliile complete ale studiului clinic nu sunt încă disponibile. AstraZeneca a declarat joi că intenționează să se supună unei publicații de evaluare inter pares "în următoarele săptămâni".
Rezultatele studiului AstraZeneca deschid ușa autorizației de urgență în SUA, care ar putea revigora reputația acestuia la nivel mondial, inclusiv în Europa, unde mai mult de 18 țări au suspendat-o temporar în timp ce autoritățile de reglementare investigau potențialele efecte secundare.
"Așteptăm cu nerăbdare să depunem documentele noastre de reglementare pentru autorizarea utilizării de urgență în SUA și să ne pregătim pentru lansarea a milioane de doze în toată America", a declarat Mene Pangalos, vicepreședintele executiv la AstraZeneca, precizează ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu