Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a atras atenția asupra unui aspect important pentru orice persoană care face eforturi să slăbească: lipsa de susținere din partea familiei.
"Aş vrea să slăbesc, dar nu am motivaţie." / "Încep o dietă, dar nu reuşesc să mă ţin de ce îmi propun." / "Nu mă simt bine în pielea mea la kilogramele astea, dar parcă nu am putere să încep să slăbesc."/ "Îmi e frică să încep să slăbesc, pentru că simt ca o să eşuez din nou." / "Ştiu că poftele de moment mă împiedica să slăbesc, dar nu am voinţă." / "Nu ştiu de unde să încep să slăbesc, mi se pare totul copleşitor."
Toate aceste replici sunt rostite de clientele cu care am stat de vorbă, în ultima lună, referitor la dorinţa lor de a slăbi. Toate aceste femei îşi doresc să slăbească, dar amână procesul pentru că fie nu au încredere în ele, fie nu au suficientă motivaţie, fie pur şi simplu nu ştiu cum să îşi transforme dorinţele în planuri. Una din clientele mele mi-a spus recent ca toată viaţa ei a auzit de la toată lumea din familie ca ea nu poate, că nu o să reuşească să slăbească, dar că e liberă să încerce, încă o dată, dacă vrea. Nimeni de acasă nu crede în ea", a scris Cori Grămescu pe Facebook.
"Echilibru le recomand tuturor clientelor mele ca, după o masă foarte bogată în calorii, să meargă la o plimbare activă de cel puțin 40 de minute, ca să ajute în primul rând digestia și să reducă oboseala asociată cu mâncatul în cantități mari. (...) Un puls mediu de 110-130 în funcție de vârstă și un efort fizic de cel puțin 40 de minute în regim aerob sunt o modalitate excelentă de a echilibra puțin din stresul fizic asociat perioadei sărbătorilor de iarnă, când cu toții mâncăm și bem mult", a mai spus nutriționistul, într-o altă postare.
"Primul şi cel mai important pas în obezitate este să implementezi mesele de sine stătătoare. Să nu sari peste mese, să nu ronţăi chestii pe la muncă sau la televizor. Mergi pe trei mese principale şi cel mult două gustări pentru început, dar ţine-te de ele.
Al doilea pas e să mănânci legume la fiecare masă, câte 12-15 linguri de legume uşoare, gătite dietetic - dovlecei, ciuperci, varză, ardei, roşii, fasole verde, mazăre, castraveţi, morcovi, vinete. Mănâncă-le la fiecare masă. Te vor ajuta să echilibrezi pofta de dulce.
Al treilea pas e să mănânci o porţie de proteine slabe cât podul palmei, la fiecare masă - pui, curcan sau pește. Te vor ajuta să echilibrezi senzaţia agresivă de foame.
Al patrulea pas e să mergi pe jos sau să faci zilnic 30 de minute de bicicletă staţionară. Nu prea contează ce faci, important e să te mişti - te va ajuta să nu te mai lupţi cu oboseala şi să îţi recuperezi tonusul mental.
Al cincilea pas e să dormi cel puţin șapte ore pe noapte. Renunţă la TV şi social media seara - te destabilizează şi îţi pierzi timpul fără să absorbi nimic real. Culcă-te devreme şi reglează-ţi ritmul de viaţă într-o formulă care să îţi permită să te trezeşti dimineaţa cu mintea limpede.
Renunţă complet la alcool. Foarte multă lume bea constant alcool, ceea ce influenţează drastic modul în care mănâncă şi mai ales modul în care corpul răspunde la mâncare şi foame. Renunţă cât mai repede la el", spunea Cori Grămescu, în urmă cu ceva timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu