Consiliul suprem al forţelor armate din Egipt, căruia Hosni Mubarak i-a încredinţat puterea înainte de a renunţa la funcţie, vineri seara, după 18 zile de revolte populare, a anunţat duminică suspendarea Constituţiei, dizolvarea Parlamentului şi formarea unui comitet care să elaboreze o nouă constituţie pentru ţară, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Totodată, premierul Shafiq a dat asigurări că guvernul său are ca priorităţi securitatea şi revenirea la normaliltate şi a respins zvonurile privind plecarea din Egipt a fostului şef de stat.
Consiliul militar va rămâne la conducerea Egiptului timp de şase luni sau până la organizarea de noi alegeri, potrivit unui comunicat difuzat de televiziunea publică de la Cairo.
Mai devreme duminică, într-o conferinţă de presă, premierul egiptean Ahmed Shafiq a afirmat că prioritatea guvernului său este asigurarea securităţii în ţară şi a subliniat că situaţia economică a ţării este una solidă.
Securitatea şi revenirea la normalitate sunt primele priorităţi ale cabinetului provizoriu, a dat asigurări premierul, în finalul primei reuniuni de guvern de după plecarea preşedintelui Hosni Mubarak. Situaţia noastră economică internă este solidă. Avem rezerve suficiente pentru perioada următoare şi situaţia este foarte liniştitoare - a mai afirmat Shafiq. El a adăugat, fără a da detalii, că dacă instabilitatea se menţine 'ar putea apărea obstacole şi întârzieri'.
Premierul a menţionat că fostul şef al statului se află încă în ţară, în staţiunea balneară Sharm El-Sheikh de la Marea Roşie, unde dispune de o reşedinţă, negând zvonurile că acesta ar fi plecat din Egipt.
Duminică dimineaţa, piaţa Tahrir, 'epicentrul' protestelor anti-Mubarak, a fost redeschisă circulaţiei pentru prima dată după proteste. Sute de soldaţi şi membri ai poliţiei militare i-au dispersat, nu fără a întâmpina oarecare rezistenţă, pe manifestanţii care continuau să ocupe piaţa, pentru a permite desfăşurarea normală a traficului. 'Fără violenţă' - au scandat protestatarii, dintre care unii au refuzat totuşi să plece.
Pe de altă parte, poliţiştii egipteni au manifestat duminică în capitală pentru a-şi 'apăra onoarea', în condiţiile în care atitudinea lor faţă de proteste a fost intens criticată. Câteva sute de poliţişti au protestat în faţa Ministerului de interne pentru a cere creşteri de salarii şi executarea fostului ministru Habib el-Adli, demis la sfârşitul lui ianuarie sub presiunea străzii. Ei au insistat că au primit ordin de la serviciile de securitate să reprime cu brutalitate manifestaţiile care au culminat cu plecarea lui Mubarak şi au subliniat că au fost prost plătiţi de către un guvern corupt. Au fost înregistrate o serie de incidente cu soldaţii aflaţi la faţa locului, care au tras focuri de avertisment în aer.
sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News