Timp de două zile, în Egipt are loc primul scrutin prezidențial după căderea regimului Hosni Mubarak, în luna februarie a anului trecut. Egiptenii sunt chemaţi la urne, miercuri şi joi, pentru a-şi desemna preşedintele din cei 12 candidați angajați în cursa pentru funcţia supremă în stat, deşi militarii s-ar putea să rămână de fapt la putere.
Secţiile de vot din Egipt s-au deschis, miercuri la ora 8.00 (9.00, ora României), pentru primele alegeri prezidențiale de la înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere, în urmă cu 15 luni, la care participă 12 candidați.
Favorit în preferințele egiptenilor se pare că este Amr Moussa, în vârstă de 75 de ani, fost ministru de Externe pe vremea lui Hosni Mubarak, devenit apoi şef al Ligii Arabe, deși acestuia i se reproșează lipsa de reacție față de dictatura fostului președinte al Egiptului.
Confruntarea puternică pentru cea mai înaltă funcție în stat se dă între cinci candidați, plasați cel mai bine în preferințele egiptenilor, respectiv candidatul mişcării Fraţii Musulmani, Mohammed Morsi, islamistul independent Abdel Moneim Aboul Foutouh, ultimul premier al lui Mubarak, Ahmad Shafiq, naţionalistul arab Hamdeen Sabbahi și Amr Moussa.
Deși armata, aflată la putere de la înlăturarea lui Mubarak în februarie 2011, dorește să rămână arbitrul situației, dar şi să-şi păstreze privilegiile, Consilul Suprem al Forţelor Armate (CSFA) a îndemnat cetăţenii să vină masiv la urne, dând asigurări că nu vor fi tolerate fraude.
Un al doilea tur este prevăzut pentru 16 şi 17 iunie, în cazul în care nici unul dintre cei 12 candidaţi nu obţine majoritatea absolută în primul tur.
În pofida faptului că multe lucruri importante rămân incerte în Egipt, iar o nouă Lege fundamentală urmează a fi redactată, noul șef al statului va fi ales fără a cunoaște ce prerogative va avea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu