Egiptul, apel către populație: "Doi copii e destul". Amenințare la securitatea națională

Autorităţile din Egipt au lansat o campanie de planificare familială care vizează să convingă în special familiile numeroase din zonele rurale că "doi (copii) este destul", în condiţiile în care populaţia ţării se apropie de 100 de milioane.

"Principala provocare este să schimbăm mentalitatea oamenilor", a spus Randa Fares, coordonatoare a campaniei în Ministerul solidarităţii sociale, recunoscând însă că "să schimbi o mentalitate este dificil".

Populaţia Egiptului creşte cu 2,6 milioane de oameni pe an, foarte mult pentru o ţară unde apa şi locurile de muncă sunt limitate, şcolile şi spitalele sunt supraaglomerate şi al cărei preşedinte, Abdel Fattah Al Sisi, a recunoscut că principalele două ameninţări la adresa securităţii naţionale sunt terorismul şi creşterea demografică. Guvernul consideră boom-ul demografic o ameninţare pentru planurile de reformă economică, în condiţiile în care în fiecare an 800.000 de tineri intră pe piaţa muncii, unde şomajul este oficial 10%.

Cu decenii în urmă, Egiptul a mai avut un program de planificare familială, care era susţinut de SUA şi în urma căruia rata fertilităţii a scăzut de la 5,6 copii la o femeie în 1976 la 3 în 2008, dar după ce s-a pierdut sprijinul donatorilor şi programul a fost abandonat, fertilitatea a început din nou să crească, ajungând la 3,5 în 2014. În prezent, SUA susţin din nou planificarea familială din Egipt, alocând 19 milioane de dolari pentru un proiect pe 5 ani care se va încheia în 2022 şi alte 4 milioane pentru un proiect mai restrâns în sectorul privat care ia sfârşit în 2020 - sume mult mai mici decât cele 371 milioane de dolari cheltuite de SUA în acest scop între 1976 şi 2008.

Vezi și: Dieta cu oțet de mere și miere. Slăbești rapid și nu te îngrași la loc

Campania "Doi este destul" 

Campania "Doi este destul" este finanţată în principal cu bani egipteni, Ministerul Solidarităţii Sociale având o contribuţie de 75 de milioane de lire egiptene (4,3 milioane dolari), iar ONU contribuind la rândul său cu 10 milioane de lire.

Campania are în vedere peste 1,1 milioane de familii sărace cu până la trei copii şi urmăreşte reducerea ratei fertilităţii la 2,4% până în 2030. Voluntari instruiţi de minister şi ONG-uri locale fac vizite la domiciliu şi îi încurajează pe oameni să aibă mai puţini copii, mamele sunt invitate la seminarii cu predicatori care le asigură că islamul permite planificarea familială şi cu doctori care le răspund la întrebări, la televizor se transmit mesaje care promovează familiile mai restrânse. În plus, din ianuarie, guvernul egiptean a limitat asistenţa financiară pentru familiile sărace.

Tradiţiile adânc înrădăcinate, dar şi lipsa de educaţie pot explica de ce mulţi egipteni au familii numeroase. Al-Azhar, principala autoritate musulmană sunită a ţării, susţine planificarea familială, dar nu toţi egiptenii sunt de acord. Unii îi consideră pe copii sursă de ajutor în viitor, alţii, care au fete, continuă să "încerce" până apare un băiat care să ducă mai departe numele familiei.

Vezi și: Răzvan Simion divorț. Fosta soție: Mizeriile au făcut țăndări povestea noastră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel