EXCLUSIV  Ei sunt copiii pe care românii nu vor să-i adopte. Rareș Achiriloaie (ANPDCA): Mai avem de lucrat la capitolul mentalitate

Foto Pexels
Foto Pexels

Președintele ANPDCA, Rareș Achiriloaie, a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre procedurile de adopție și confruntările cu care intră în contact cei care vor să adopte un copil.

În momentul de față, spune președintele ANPDCA, în România sunt aproximativ 7.000 de copii care așteaptă să fie adoptați. Procedura de adopție pentru cuplurile căsătorite, necăsătorite, dar și pentru persoanele singure este aceeași.

"Practic, cu toții trebuie să treacă prin aceeași procedură. O evaluare socială care se face de către DGASPC, o evaluare psihologică, pregătirea adoptatorilor pentru asumarea în cunoștință de cauză a rolului de părinte - să fie în deplină informație în momentul în care fac acest pas, deoarece este o schimbare majoră în orice context dinamic-social.

Ulterior, se fac mai multe vizite la domiciliul celor care vor să adopte, unele chiar neanunțate. Aceștia intră, într-un final, într-o procedură de selecție, mai întâi pe plan local apoi pe plan național, în funcție de preferințele lor", ne spune Rareș Achiriloaie.

Străinii nu pot adopta copii din România

Procedura adopţiei internaţionale prevede ca cel puțin unul dintre cei doi părinți să fie cetățean român. Potrivit legii 273/ 2004, cerințele sunt următoarele: 

  • a) adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei;
  • b) adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este şi cetăţean român;

  • c) adoptatorul este soţ al părintelui firesc al copilului a cărui adopţie se solicită.

Rareș Achiriloaie spune că în momentul de față aceasta este lege, iar copiii nu pot fi dați spre adopție decât dacă sunt respectate cerințele de mai sus. Așadar, un cuplu de străini nu poate salva un copil din orfelinate.

"În cazul în care ambii adoptatori au altă cetățenie, adopția nu este posibilă. Este legislația națională care s-a dezvoltat după evenimentele din anii '90-2000 când s-au produs diverse contexte problematice în ceea ce privește procedura de adopție către cetățeni străini.  În acest moment nu avem în vedere o modificare a acesteia", spune președintele ANPDCA.

Românii nu vor copii mai mari de 2 ani sau cu probleme de sănătate

Foarte multe persoane care doresc să adopte un copil vor ca vârsta acestuia să fie mai mică de doi ani și să nu aibă probleme de sănătate. Rareș Achiriloaie este de părere că mai avem de lucrat la capitolul "mentalitate".

"În opinia mea, trebuie să mai lucrăm pe partea de mentalitate. De exemplu, conform ultimelor statistici, avem foarte multe familii care vor să adopte, dar vor exclusiv copii mici. Or, în sistemul de protecție socială, au început să intre foarte puțini copii de vârstă mică, 0-2 ani, pentru că s-a schimbat dinamica. Nu mai sunt atât de mulți copii abandonați, nu mai avem orfelinatele acelea mari apărute după comunism unde aveam o plajă foarte mare de copii abandonați, așa că avem destul de puțini copii mici, sunt aproximativ 200 din cei 7.000.

Totodată, din cei aproximativ 200, undeva pe la jumătate sunt copii cu probleme medicale. Acest lucru reprezintă o provocare în plus pentru cei care vor să adopte, iar în acest caz oamenii sunt mai reticenți. 

Facem un apel către familii să se orienteze și către copiii mai mari de 2 ani. Și acei copii au nevoie de o familie, de căldură și de iubire în viața lor. În momentul de față avem o campanie în derulare în acest sens.

Așadar, trebuie să lucrăm puțin la parte de mentalitate. În anul 2023 am avut aproximativ 1350 de adopții, iar eu sunt convins că putem crește această cifră atât timp cât oamenii intră mai deschiși în procedura de adopție și înțeleg că acei copii care intră în sistemul de protecție socială intră pe un fond de abandon, traumă sau abuz, și că este de lucru cu ei pe plan emoțional. 

Până în luna august a acestui an, s-au soluționat aproximativ 600 de proceduri de adopție. Sunt, de asemenea, foarte multe proceduri încă deschise în instanță care se vor soluționa după perioada de vacanță. S-ar putea ca, la finalul anului, să depășim borna din 2023", a spus Rareș Achiriloaie.

Rareș-Petru Achiriloaie a fost numit anul trecut de premierul Marcel Ciolacu în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

Numirea sa a fost inițiată în urma unei solicitări de la Ministerul Familiei, condus de Natalia Intotero. Deși Achiriloaie a mai lucrat în administrația centrală, inclusiv cu Intotero, el nu are experiență în domeniul protecției copilului așa că l-am întrebat ce anume îl recomandă pentru acest post.

"Mă recomandă experiența de 6 ani în administrația publică centrală, este a șasea instituție publică centrală în care lucrez, cunosc foarte bine procedurile și sistemul de lucru din administrația publică, ceea ce m-a ajutat foarte mult pentru că nu a fost nevoie să mă adaptez pe plan profesional în ceea ce privește mediul în care lucrez. Mai apoi, studiile pe care le-am făcut, care au fost axate în deplinătate pe partea aceasta de serviciu public și pe motivația mea de a lucra în serviciul cetățenilor.", a spus Rareș Achiriloaie, președintele ANPDCA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel