Controversa în jurul ecuaţiei E=mc² nu a încetat niciodată, de la apariţia ei. Oamenii de ştiinţă James Clerk Maxwell şi Max von Laue precum şi alţi fizicieni obscuri de la începutul secolului al XX-lea au fost propuşi de-a lungul timpului drept adevăraţii inventatori ai echivalenţei masă-energie, potrivit Aceasta este o consecinţă a teoriei relativităţii atribuită de istorie lui Einstein, constând în faptul că între masa totală a unui sistem fizic şi energia sa totală există o relaţie de proporţionalitate, exprimată prin relaţia E=mc² unde E este energia sistemului, m este masa sa, iar c este viteza luminii în vid.
Aceste acuze au generat de nenumărate ori altele, mai grave, care vorbesc despre faptul că Einstein se face vinovat de plagiat, însă mai toate au fost demontate la vremea lor. Mai nou însă, doi fizicieni arată că faimoasa formulă a lui Einstein are o geneză complicată şi oarecum ambiguă.
Unul din precursorii plauzibili ai E=mc² este Fritz Hasenöhrl, un profesor de fizică la Universitatea din Viena. În 1904, el a scris într-o lucrare formula E = 3/8mc². Cum a ajuns la această ecuaţie şi de ce constantă proporţionalităţii este greşită? Stephen Boughn de la Colegiul Haverford din Pennsylvania şi Tony Rothman de la Universitatea din Princeton încearcă să rezolve misterul din jurul acestei întrebări într-o analiză.
Este pentru prima dată când fizicienii moderni studiază munca fizicianului austriac
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu