Dintre milioanele de specii de pe Terra, doar câteva creaturi sunt cunoscute ca fiind capabile să meargă sau să alerge pe apă. Cele mai multe dintre ele sunt insecte mici, însă există și o mică reptilă, poreclită „șopârla Iisus Hristos” din motive evidente. Cufundarul este, de asemenea, o vietate ciudată care sfidează legea gravitaţiei. Iată de ce!
Un astfel de animal care poate "păşi" peste luciul apei este şi cufundarul. Folosindu-se de picioarele mari, cufundarul poate alerga până la 20 de metri pe apă, ceea ce îl face singura pasăre și cel mai greu animal de pe Pământ capabil să facă acest lucru. Sunt două specii de astfel de păsări: cufundarii occidentali și cufundarii lui Clark. Aceștia pot alerga pe apă timp de până la 7 secunde, ca parte a unui ritual de împerechere impresionant. În comparație cu păianjenii și țânțarii, care se bazează pe trupurile lor extrem de ușoare pentru a se lipi de suprafața apei, cufundarii se bazează pe alte avantaje unice pentru a alerga pe apă.
Aceste păsări cântăresc de obicei între un kilogram și jumătate și patru kilograme, ceea ce le face considerabil mai grele decât alte animale capabile să meargă pe apă. De fapt, sunt cele mai grele animale capabile de această performanță remarcabilă. Ani la rând, capacitatea cufundarilor de a rămâne la suprafață pe distanțe considerabile în timp ce aleargă le-a scăpat experților. Apoi, în 2015, o echipă de oameni de știință americani a analizat imagini înregistrate cu ajutorul unor camere de mare viteză, pentru a încerca să înțeleagă cum își mișcă păsările picioarele, notează National Geographic.
Aceștia au descoperit că animalele se bazau pe picioarele lor mari și pe pașii extrem de rapizi pentru a realiza acest mic „miracol”. Păsările din aceste două specii se folosesc de picioare pentru a lovi suprafața apei, ceea ce generează aproximativ jumătate din forța necesară pentru a le contracara greutatea. Modul în care își ridică picioarele din apă – în lateral – ajută, de asemenea, la reducerea frecării. Dar numai acest lucru nu este suficient. De asemenea, cufundarii sunt capabili să își miște picioarele cu o viteză foarte mare, făcând până la 20 de pași pe secundă. Interesant este faptul că atât cufundarii de vest, cât și cufundarii lui Clark aleargă pe apă doar în timpul ritualurilor de împerechere, ceea ce înseamnă că oamenii de știință nu pot pur și simplu să ia specimene într-un laborator și să le pună să reproducă ritualul. Deoarece fenomenul a fost analizat până acum doar în sălbăticie, cu ajutorul unor înregistrări video, încă mai există un oarecare mister în jurul modului în care aceste păsări își folosesc picioarele sub apă.
Deși 7 secunde de alergare pe apă pot părea puțin timp, este, de fapt, o performanță impresionantă pentru o pasăre atât de mare și grea precum cufundarul, iar unii oameni de știință se referă la abilitatea ei ca la un fel de „magie”. Cândva considerate aceeași specie, cufundarii occidentali și cufundarii lui Clark sunt aproape identici, iar caracteristicile unice pe care le are fiecare sunt atât de subtile, încât doar pasionații experimentați îi pot deosebi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu