El Nino, cauza ploilor torențiale ce au marcat primăvara lui 2024. Ce legătură există între modificarea climei și ritmul de urbanizare

FOTO: Freepik @jeswin
FOTO: Freepik @jeswin

Care este influența fenomenului El Nino în sezonul ploios din estul Africii, potrivit unui studiu recent.

Oamenii de știință World Weather Attribution (WWA) au anunțat, potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută că nu există ”nicio dovadă” că fenomenul El Nino a avut vreo influență asupra ploilor torențiale înregistrate în Africa de Est, în acest an. Sute de persoane și-au pierdut viața în inundații și peste 700.000 au fost afectate de inundații în toate țările din cauza pagubelor la infrastructură, a închiderii școlilor, a pierderilor de animale și a miilor de hectare de culturi avariate.

Cercetători din Kenya, Țările de Jos, Germania, Suedia, Danemarca și Regatul Unit au colaborat pentru a evalua în ce măsură schimbările climatice provocate de om au modificat probabilitatea și intensitatea precipitațiilor care au dus la inundații grave în regiunea cea mai afectată.

Potrivit acestui studiu, țările din zona estică a Africii s-au confruntat cu dezastru după dezastru, inclusiv o secetă prelungită în perioada 2020-2023 și mai multe episoade de ploi torențiale care au dus la inundați grave. De altfel, aceste dezastre, combinate, au dus la o situație de urgență umanitară complexă în zonă, inclusiv strămutări, pierderi de infrastructură, insecuritate alimentară, riscuri pentru sănătate, mijloace de trai perturbate, dar și o rezistență generală slăbită.

Mai mult decât atât, cercetătorii au indicat faptul că ritmul rapid de urbanizare în zona menționată a amplificat riscul de inundații, în special în zonele informale mari, situate pe terenuri predispuse la inundații, care nu dispun de protecții structurale adecvate împotriva ploilor și ai căror locuitori nu dispun de resurse pentru a se reface și a reconstrui. 

De asemenea, studiu a arătat că schimbările provocate de om au jucat un rol important, astfel, trecerile de la perioade de secetă la cele de inundații au dus la p creștere cu 1,2 grade Celsius a temperaturii, aceste evenimente fiind cu 5% mai intense în climatul actual.

Un alt aspect important studiat de cercetători a fost al fenomenului El Nino, pentru a vedea în ce măsură faza actuală a Oscilației Sudice El Nino sau a Dipolului Oceanului Indian ar fi avut un rol în intensitatea li probabilitatea sezonului ploios din perioada martie - mai 2024.

”S-a constatat că ambele moduri de variabilitate naturală a climei prezintă o influență neglijabilă asupra ploilor lungi din 2024 în regiunea studiată”, au mai transmis cercetătorii, potrivit World Weather Attribution.

Avertisment pentru guverne

Studiul a acoperit ”cele 30 de zile cu cele mai multe precipitaţii” din acest sezon ploios, iar cercetătorii subliniază că ”ploile torenţiale vor continua să se intensifice în regiune” pe viitor.

Prin urmare, oamenii de știinţă fac apel la guvernele din regiune să își îmbunătăţească infrastructura și să își protejeze ecosistemele, în special în zonele dens populate.

Africa de Est și Cornul Africii se numără printre regiunile terestre cele mai vulnerabile la încălzirea globală, în timp ce continentul african contribuie doar cu o parte minimă la emisiile planetei.

Citește și: Vara lui 2023, cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani, arată un studiu. Cercetător: Puteți vedea cât de dramatică este încălzirea globală recentă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel