Prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc oficial de plată este El Salvador. Prețurile vor fi afișate atât în dolar, cât și în Bitcoin.
În urmă cu două zile, El Salvador se pregătea să introducă o legislaţie prin intermediul căreia ar deveni prima ţară din lume care adoptă Bitcoin-ul ca metodă de plată, alături de dolarul american (citește AICI).
El Salvador a devenit prima țară care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. Parlamentarii din Congresul țării din America Centrală au votat cu o „supermajoritate” în favoarea Legii Bitcoin, votul pro fiind de 62 din 84. Prețul Bitcoin a crescut cu 5%, până la 34.239,17 dolari, la scurt timp după vot.
Anterior, președintele Nayib Bukele a trimis legea Congresului pentru vot.
„Scopul acestei legi este de a reglementa Bitcoinul ca mijloc legal de libertate nerestricționat, cu putere de eliberare, nelimitat în orice tranzacție și la orice titlu pe care persoanele fizice sau juridice publice sau private îl solicită”, se arată în textul legii. De acum, prețurile vor fi afișate și în bitcoin, contribuțiile fiscale pot fi plătite cu moneda digitală, iar schimburile în bitcoin nu vor fi supuse impozitului pe câștigurile de capital.
Bitcoin este cunoscut pentru fluctuațiile de preț care i-au determinat pe critici să sugereze că nu este potrivit să fie o monedă eficientă. Totuși, nu este clar încă cum El Salvador va lansa în cele din urmă Bitcoin ca mijloc legal de plată. Cursul de schimb cu dolarul SUA „va fi stabilit în mod liber de piață”, conform legii propuse. Moneda oficială actuală a El Salvador este dolarul SUA, notează CNBC.
Viteza cu care se schimbă segmentul crypto îngreunează orice fel de predicţie în rândurile analiştilor. Totuşi, strategii Goldman Sachs şi celebra investitoare Cathie Wood au subliniat constant potenţialul Ether. Mai mult, interesul pentru criptomonede s-a extins dincolo de Bitcoin, a cărui cotă de 1,6 trilioane de dolari din valoarea totală a pieţei crypto a scăzut la 40% de la 70% în primele săptămâni ale anului.
„Cel mai probabil, Bitcoin-ul îşi va preda titlul de cel mai valoros activ digital către o altă criptomonedă cu o utilizare practică şi o agilitate tehnologică mai vaste”, spun Mikhail Sprogis şi Jeff Currie, strategi din cadrul Goldman Sachs, numind Ether drept principalul candidat din vârful sectorului dedicat monedelor virtuale.
Între timp, Pat LaVecchia, CEO al firmei de brokeraj crypto Oasis Pro Markets, crede că Ether începe să fie văzut drept „o poveste mai bună de creştere” pe termen lung. Bitcoin a scăzut cu aproximativ 37% în mai, una dintre cele mai slabe performanţe lunare pe care le-a înregistrat vreodată, iar Ether a raportat un minus de circa 11%, rezultatele fiind alimentate de şeful Tesla Elon Musk şi autorităţile financiare din China (citește continuarea AICI).
CITEȘTE ȘI - Elon Musk, hackuit de Anonymus. Omul de afaceri ar râde de piețele de criptomonede
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu