Guvernul din el Salvador a respins recomandarea FMI de a renunța la Bitcoin.
Publicitate
Guvernul din El Salvador a respins luni o recomandare a Fondului Monetar Internațional de a renunța la Bitcoin ca mijloc legal de plată în țara din America Centrală (citește AICI).
Ministrul Trezoreriei, Alejandro Zelaya, a spus într-un mod furios că „nicio organizație internațională nu ne va obliga să facem nimic, absolut nimic”.
Zelaya a precizat la un post de televiziune local că Bitcoin este o problemă de „suveranitate”.
„Țările sunt națiuni suverane și iau decizii suverane cu privire la politicile publice”, a spus el.
FMI a recomandat săptămâna trecută ca El Salvador să dizolve fondul fiduciar de 150 de milioane de dolari pe care l-a creat când a declarat criptomoneda ca mijloc legal de plată. Agenția a invocat îngrijorări cu privire la volatilitatea prețurilor Bitcoin și posibilitatea ca infractorii să utilizeze criptomoneda. După ce aproape și-a dublat valoarea la sfârșitul anului trecut, Bitcoin a început să scadă
Zelaya a spus că El Salvador a respectat toate regulile privind tranzacțiile financiare și spălarea banilor.
Fondul fiduciar a fost menit să permită conversia automată a Bitcoin în dolari americani – cealaltă monedă din El Salvador – pentru a încuraja oamenii să se ferească de adoptarea monedei digitale extrem de volatile.
De asemenea, FMI a recomandat eliminarea ofertei de 30 de dolari ca stimulent pentru ca oamenii să înceapă să folosească portofelul digital „Chivo” și creșterea reglementării portofelului digital pentru a proteja consumatorii. Acesta a sugerat că ar putea exista beneficii în utilizarea Chivo, dar numai folosind dolari, nu Bitcoin.
„În termen scurt, costurile reale ale implementării Chivo și operaționalizării legii Bitcoin depășesc beneficiile potențiale”, se spune în raport.
Președintele salvadorean Nayib Bukele a respins recomandarea FMI cu privire la Bitcoin.
Oficialii guvernamentali au spus FMI că lansarea „Chivo” a crescut semnificativ incluziunea financiară, atrăgând milioane de oameni care anterior nu aveau conturi bancare în sistemul financiar. Ei au vorbit și despre promovarea turismului paralel care vizează pasionații Bitcoin.
Guvernul nu a văzut nevoia să reducă domeniul de aplicare al legii Bitcoin, dar reglementarea convenită ar putea fi consolidată, potrivit unui raport.
Bukele a condus eforturile de a adopta Bitcoin ca mijloc legal de plată alături de dolarul american. Adunarea Legislativă a El Salvador a făcut ca țara să fie prima care a făcut acest lucru în iunie, iar legea Bitcoin a intrat în vigoare în septembrie.
El Salvador și FMI au negociat de luni de zile împrumuturi de 1,3 miliarde de dolari, scrie ABC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu