Ela Crăciun a apelat la specialiști pentru a afla cauzele schimbărilor de dispoziție din timpul sarcinii, toane cu care se confruntă la rândul ei în această perioadă, vedeta fiind însărcinată pentru a treia oară.
Prezentatoarea TV a împărtățit cele aflate pe blogul ei, www.elacraciun.ro. Pe lângă cele 8 lucruri care ți se întâmplă când ești însărcinată, am descoperit că mă mai confrunt cu ceva și am decis că subiectul e suficient de amplu cât să-i dedic un articol întreg. Prima oară au observat oamenii din jurul meu, apoi am sesizat chiar și eu că sunt mai moody ca niciodată. Ce înseamnă asta? Că îmi schimb dispoziția atât de des, încât persoanele cu care interacționez nici nu mai știu ce să creadă.
Pentru că am vrut să-mi dau seama de unde vin aceste schimbări, am decis să aprofundez puțin problema și așa am descoperit că principalul factor care mă influențează este sarcina. Schimbările de dispoziție în timpul sarcinii sunt cauzate de o varietate de factori, printre care hormonii cu evoluție rapidă, disconfortul fizic al sarcinii și îngrijorările foarte normale ale viitoarelor schimbări de viață.
Așadar, dacă vă simțiți emoționate și fericite într-un moment și izbucniți în lacrimi în următoare, nu vă îngrijorați, nu sunteți singure. Există un motiv pentru imaginea clișeistică a unei femei însărcinate plângând printre murături și înghețată. Se bazează pe viața reală!
Iată de ce s-ar putea să vă confruntați cu schimbări de dispoziție în timpul sarcinii și cum să le faceți față:
Hormonul sarcinii și schimbările de dispoziție
Unul dintre motivele majore pentru schimbările de dispoziție în timpul sarcinii este schimbarea rapidă a hormonilor. În mod specific, estrogen și progesteron.
Nivelul de estrogen crește în primele 12 săptămâni de sarcină de mai mult de 100 de ori. Estrogenul este asociat cu serotonina chimică a creierului, serotonina fiind cunoscută ca hormonul „fericirii”, pe care medicamentele antidepresive încearcă să-l stimuleze. Dar serotonina nu este în legătură directă cu fericirea. Dezechilibrele și fluctuațiile acestui neurotransmițător pot determina dereglarea emoțională.
Cum interacționează estrogenul și serotonina între ele nu este pe deplin înțeles. Ceea ce pare să fie evident este că modificările nivelurilor de estrogen – și nu un anumit nivel de estrogen – sunt ceea ce cauzează dezechilibre ale dispoziției. Anxietatea și iritabilitatea, în special, sunt asociate cu modificările de estrogen.
Dar nu numai estrogenul este în creștere. Progesteronul hormonal crește rapid în timpul sarcinii, mai ales în primele trei luni. În timp ce estrogenul este de obicei asociat cu energie, progesteronul este asociat cu relaxarea.
De fapt, asta este ceea ce progesteronul face în organism în timpul sarcinii. Aceasta le spune mușchilor să se relaxeze, parțial pentru a preveni contracțiile premature ale uterului. „Hormoni de relaxare” sună frumos! Dar, pe unele femei, progesteronul le face „prea” relaxate. Acest lucru poate duce la oboseală și chiar tristețe.
Alte declanșatoare ale schimbărilor de dispoziție ale primului trimestru
Nu numai hormonii declanșează schimbări de dispoziție în timpul sarcinii. Disconfortul sarcinii poate provoca și suferință emoțională. De exemplu, „grețurile de dimineață” (despre care orice graviduță știe că pot apărea în orice moment al zilei) afectează până la 70% dintre femeile însărcinate. Sentimentele de greață și, uneori, vărsături pot fi declanșate de cele mai mici dureri, de foame sau chiar de mirosul de mâncare gătită. Simțurile unei femei însărcinate sunt mult mai ascuțite, așa că e destul de probabil să te deranjeze orice miros, oricât de departe ar părea că e sursa lui.
Pentru cele care se confruntă cu astfel de grețuri mai frecvent, poate apărea anxietatea, mai ales dacă ești o graviduță care încă lucrează și ai parte de astfel de problemele într-o ședință importantă cu echipa, să zicem. Sau ai putea să te îngrijorezi în avans la gândul că urmează să treci pe lângă o patiserie și să nu suporți mirosul. Stresul de a nu ști când urmează să te simți iarăși rău și gândul că ai putea avea astfel de probleme în public, poate fi destul de intens pentru unele femei.
Oboseala este un alt simptom comun al sarcinii care poate provoca schimbări de dispoziție. Nimeni nu se simte bine emoțional când este obosit și s-ar putea să vă simțiți foarte obosite în primele luni de sarcină.
Trimestrul al doilea
Al doilea trimestru de sarcină este deseori numit faza „luna de miere”. Hormonii se schimbă, dar cu mult mai puțin decât în primele trei luni.
Majoritatea femeilor simt mai multă energie și nu mai au „grețurile de dimineață” (sau cel puțin, nu este așa de rău).
Totuși, există potențiale declanșatoare emoționale. În timpul celui de-al doilea trimestru, forma corpului se schimbă mai mult
Unele femei sunt încântate de schimbările corporale, altele se pot simți prost în pielea lor. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care au o istorie a luptei cu kilogramele. Eu sunt deja la a treia sarcină, așa că nu m-a mai luat pe nepregătite acest lucru.
Testul prenatal în timpul celui de-al doilea trimestru poate provoca o suferință emoțională. Amniocenteza se face de obicei în timpul celui de-al doilea trimestru. Decizia de face sau nu testul prenatal și anxietatea cu privire la rezultate poate provoca o suferință emoțională foarte mare.
Și totuși, nu toate „schimbările de dispoziție” din timpul sarcinii sunt negative. Unele femei înregistrează o creștere a libidoului și a dorinței sexuale în timpul celui de-al doilea trimestru. Acest lucru se datorează probabil faptului că încep să se simtă mai bine din punct de vedere fizic și datorită fluxului sanguin crescut în regiunea pelviană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu