Elcen: Falimentul RADET nu va determina sistarea furnizării de energie termică, dacă Primăria plăteşte

Ajungerea în faliment a RADET a fost determinată de faptul că Planul de reorganizare al RADET propus de administratorul judiciar Rominsolv a fost nelegal, lucru constatat de judecătorul-sindic şi confirmat de către Curtea de Apel Bucureşti şi nu de poziţia ELCEN.

Deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice de către Elcen, atâta timp cât plata acesteia va fi asigurată de către Primăria Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat al producătorului de energie, remis, luni, AGERPRES.

"ELCEN asigură pe această cale toţi factorii implicaţi cât şi pe bucureşteni că are capacitatea şi disponibilitatea de a asigura furnizarea agentului termic şi a apei calde în sezonul de iarnă 2019-2020, atâta timp cât va exista garanţia achitării serviciilor prestate. În acest sens, în urma şedinţei convocate de către Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, s-a comunicat către PMB soluţia legală pentru asigurarea continuării prestării serviciului public de furnizare a energiei termice şi a apei calde, aşteptându-se, aşa cum s-a atras atenţia încă de săptămâna trecută, asumarea de către PMB a responsabilităţii asigurării continuităţii serviciului", se arată în comunicat.

Oficialii Elcen arată că deschiderea procedurii de faliment a RADET nu atrage în mod automat deschiderea procedurii de faliment a ELCEN, după cum în mod eronat a afirmat primarul general Gabriela Firea.

ELCEN se află în procedură de reorganizare la momentul de faţă şi poate să asigure alimentarea cu energie termică şi apă caldă a bucureştenilor atâta timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenţiei de către PMB.

"Pentru corecta informare a opiniei publice, aducem la cunoştinţă faptul că, până astăzi, furnizarea agentului termic şi a apei calde către bucureşteni a fost asigurată nu de grija PMB pentru infrastructura critică a Bucureştiului, ci din preocuparea administratorilor ELCEN, care deşi potrivit legii aveau dreptul să sisteze această furnizare pe motiv de neplată a facturilor cu mai mult de 90 de zile de la livrare, şi-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul cetăţenilor Capitalei", precizează reprezentanţii Elcen.

Pe aproape tot parcursul anului 2019, ELCEN a fost în situaţia de a avea dreptul de a sista furnizarea agentului termic către RADET pe motiv de neplată a facturilor scadente după 90 de zile de la livrare şi prin eforturile administratorilor şi sprijinul Ministerului Energiei a asigurat furnizarea energiei termice fără sincope, chiar dacă în anumite momente valoarea datoriilor scadente depăşea 400 milioane lei.

Chiar şi în lipsa aprobării Comitetului creditorilor ELCEN, administratorii societăţii şi-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul bucureştenilor, fără ca pe reprezentanţii RADET şi ai PMB să-i preocupe îndeplinirea obligaţiilor contractuale.

"Răspunderea pentru starea de faliment a RADET este a Rominsolv şi PMB cei care au gestionat activitatea acestei societăţi şi care au propus un Plan de reorganizare ilegal. În loc să-şi asume răspunderea, Rominsolv şi PMB încearcă astăzi să plaseze această răspundere în sarcina ELCEN, a administratorului judiciar şi să o justifice în fel şi chip. În realitate prin propunerea unui Plan de reorganizare al RADET ilegal, pe care au refuzat să-l modifice, Rominsolv şi Primăria Municipiului Bucureşti au condamnat la faliment RADET, judecătorul-sindic neputând lua o altă hotărâre", au adăugat oficialii Elcen, conform Agerpres. 

Potrivit acestora, după cum în mod corect a atras atenţia noul ministru al Economiei, Primăria Municipiului Bucureşti ar fi trebuit să fie pregătită pentru situaţia falimentului RADET şi să fi tratat această problemă fără a fi politizată, lucru care nu s-a întâmplat până în ziua de astăzi.

"Pentru a asigura continuitatea furnizării energiei termice, ELCEN, care este pregătită să continue furnizarea agentului termic pentru bucureşteni, a comunicat soluţia legală pentru a fi asigurată furnizarea şi distribuirea agentului termic la populaţie motiv pentru care solicită PMB sa dea dovadă de responsabilitate în luarea de urgenţă a măsurilor necesare", se mai arată în comunicat.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât luni ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă.

Imediat după această decizie, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, pentru AGERPRES, că i-a chemat de urgenţă la sediul ministerului pe responsabilii din sectorul energiei termice.

"I-am chemat acum la sediul Ministerul Economiei pe secretarul de stat de la Energie, pe directorul general al Elcen, pe administratorul Elcen - sunt pe drum - să vedem ce soluţie rapidă vom găsi. Trebuie să discutăm şi cu primăria. Trebuie găsită o soluţie să nu se întâmple nicio problemă în alimentarea cu energie termică a populaţiei", a spus Popescu.

Potrivit acestuia, Primăria Capitalei trebuie să găsească o soluţie prin ce companie sau prin ce serviciu să preia energia termică.

"Dar o s-o găsim împreună, nu cred că vom avea diferenţe de opinie pe acest aspect. De-asta i-am chemat pe toţi, pe Elcen, să propunem o soluţie în cazul în care se întârzie cu o propunere din partea primăriei", a continuat ministrul.

Întrebat dacă există vreun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură, el a răspuns: "Nu, nu! Problemele sunt doar de ordin juridic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel