O echipă internațională de cercetare a arătat că stimularea electrică accelerează vindecarea rănilor de trei ori mai repede decât în mod normal, chiar și a pacienților predispuși la dezvoltarea rănilor cronice.
Folosind stimularea electrică, cercetătorii au dezvoltat o metodă care accelerează procesul de vindecare. Pentru majoritatea oamenilor, o rană mică nu duce la complicații grave, dar multe diagnostice comune fac vindecarea rănilor mult mai dificilă.
Persoanele cu diabet zaharat, leziuni ale coloanei vertebrale sau circulație sanguină deficitară au capacitatea de vindecare redusă a rănilor. Aceasta înseamnă un risc crescut de infecții și răni cronice, care pe termen lung poate duce la consecințe grave, cum ar fi amputarea.
Acum, un grup de cercetători de la Chalmers și Universitatea din Freiburg a dezvoltat o metodă care utilizează stimularea electrică pentru a accelera procesul de vindecare, informează Leganerd.
”Rănile cronice sunt o problemă socială uriașă despre care nu auzi prea multe. Descoperirea noastră a unei metode care poate vindeca rănile de până la trei ori mai repede poate schimba destinul pentru diabetici și bătrâni, printre alții, care suferă adesea foarte mult din cauza rănilor care nu se vindecă”, spune Maria Asplund, cercetător principal al proiectului.
În studiu, cercetătorii s-au concentrat și pe vindecarea rănilor în legătură cu diabetul, o problemă de sănătate în creștere la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Federației Internaționale de Diabet, 1 din 11 adulți are astăzi o formă de diabet.
”Am văzut că atunci când simulăm diabetul în celule, rănile se vindecă foarte lent. Cu toate acestea, cu stimularea electrică putem crește viteza de vindecare”, au declarat cercetătorii.
Oamenii de știință au expus straturile de celule sănătoase ale pielii și un model care reproduce starea diabeticilor la stimularea electrică unidirecțională. Acestea au fost cultivate pe vase Petri și supuse unui câmp electric scăzut, cu o putere de 200 mV/mm.
Cercetătorii și-au propus să testeze electricitatea având în vedere proprietatea electrotactică a celulelor, adică capacitatea de a se deplasa în direcția câmpurilor electrice. Cu cuvinte, după ce au provocat răni pe straturile de celule de cultură,cercetătorii au împins celulele să se miște într-o direcție specifică a plăgii, accelerând semnificativ viteza de vindecare. După cum s-a indicat, vindecarea a fost de trei ori mai rapidă decât în mod normal, atât în cazul celulelor sănătoase, cât și a celor cu caracteristici ale pacienților diabetici. Detaliile cercetării pot fi studiate AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu