Electrolux, cel mai mare producător european de electrocasnice, a anunţat vineri că a decis să iasă de pe piaţa rusă şi va vinde afacerea din această ţară conducerii locale, transmite Reuters.
Publicitate
"Electrolux nu are activităţi de producţie în Rusia şi nu va furniza electrocasnice companiei din această ţară", a anunţat într-un comunicat firma suedeză. În urma tranzacţiei, Electrolux va înregistra pierderi de aproximativ 350 milioane coroane suedeze (32,55 milioane dolari) în trimestrul trei din 2022.
Vânzările Electrolux din Rusia au reprezentat anul trecut 1,6% din vânzările grupului.
Separat, compania energetică norvegiană Equinor a anunţat vineri că a finalizat ieşirea de pe piaţa rusă, respectându-şi promisiunea făcută după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Este prima ieşire ordonată, completă, din Rusia a unei companii internaţionale de petrol şi gaze, în contextul sporirii presiunilor asupra firmelor globale, cum ar fi TotalEnergies şi ExxonMobil.
În martie, Equinor a informat că nu va mai tranzacţiona petrol rusesc, iar în mai a ieşit din societăţile sale mixte din Rusia şi le-a transferat companiei ruse de stat Rosneft, partenerul său de mult timp.
De atunci, Equinor a rămas cu un singur activ scos la vânzare, zăcământul petrolier arctic Kharyaga din regiunea arctică, operat de firma rusă Zarubezhneft, unde partener e grupul francez TotalEnergies.
"Equinor poate acum confirma ieşirea completă din proiectul Kharyaga, compania nu mai are active sau proiecte în Rusia", a anunţat într-un comunicat firma norvegiană, notează Agerpres.
Grupul suedez de telecomunicaţii Ericsson a anunţat luni că în următoarele luni îşi va lichida gradual activităţile de afaceri în Rusia, iar rivala finlandeză Nokia intenţionează să-şi închidă cea mai mare parte a afacerii din Rusia până la finalul anului, transmite Reuters.
În timp ce Ericsson şi-a suspendat în aprilie afacerile din Rusia pe termen nedefinit, Nokia a mers cu un pas mai departe şi a informat că va ieşi complet de pe piaţa rusă.
'Până la finalul anului, majoritatea angajaţilor din Rusia vor pleca de la Nokia şi vom elibera toate birourile noastre. Vom păstra o prezenţă oficială în ţară până la finalizarea închiderii legale', a precizat un purtător de cuvânt al Nokia.
Din ce în ce mai multe companii occidentale s-au distanţat de Moscova după invadarea Ucrainei. Ericsson, care are în Rusia aproximativ 400 de angajaţi, se aşteaptă să înregistreze provizioane de 95 milioane de dolari în urma deprecierii valorii activelor şi a altor costuri excepţionale legate de ieşirea din Rusia. Nokia are în Rusia aproximativ 2.000 de angajaţi. Vezi știrea aici!
Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin forţelor sale să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Doneţk (estul Ucrainei) până la 15 septembrie, a declarat joi seară într-un interviu pentru Ukrainska Pravda şeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene, Aleksei Gromov. 'Inamicul continuă să deţină zone ocupate în regiunile Harkov, Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Nikolaev (Mikolaiv) şi încearcă, de asemenea, să creeze condiţii favorabile pentru relansarea ofensivei', a spus Gromov.
Astfel, trupele de ocupaţie ruse îşi ajustează din nou planurile şi acţiunile în conformitate cu ordinul lui Putin de a ajunge până la 15 septembrie la graniţele administrative ale regiunii Doneţk, a subliniat înaltul responsabil militar ucrainean. Potrivit acestuia, inamicul continuă regruparea formaţiunilor şi unităţilor Corpului 3 de armată în teritoriul ocupat, probabil pentru a suplimenta gruparea forţelor deja existente şi pentru a crea condiţii pentru reluarea ofensivei în zona operaţională Doneţk.
'Conform informaţiilor primite, din cauza pierderilor semnificative de personal, înaltul comandament al forţelor armate ruse a decis desfiinţarea Brigăzii 31 aeropurtate autonome de asalt şi a Brigăzii 22 de trupe aeropurtate cu destinaţie specială, unde au rămas în viaţă doar 20% din personal, ţinând cont de pierderile suportate', a mai spus reprezentantul Statului Major General ucrainean. La începutul lunii iulie, forţele ruse au luat sub control aşezările Severodoneţk-Lisiceansk-Rubejnoie şi întregul teritoriu al regiunii Lugansk.
Regiunile Doneţk şi Lugansk sunt două componente ale zonei miniere Donbas din estul Ucrainei pe care Kremlinul spera să le cucerească până la 1 iulie, conform unui ordin precedent dat de preşedintele rus, aminteşte publicaţia citată.
După eşuarea cuceririi rapide a Kievului şi retragerea forţelor ruse din împrejurimile capitalei ucrainene în martie, Rusia s-a reorientat spre capturarea întregului Donbas, parţial controlat de miliţiile separatiste încă din 2014, şi a sudului Ucrainei pentru a-şi asigura un coridor terestru spre Crimeea anexată şi obţinerea unui eventual acces spre Transnistria, conform unor analişti ucraineni, citaţi de aceeaşi publicaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu