În timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, peste 5.000 de mostre biologice vor fi prelevate de la sportivi pentru controlul anti-doping. În ultimele decenii, măsurile de precauţie s-au perfecţionat, multiplicat şi adaptat pentru a păzi toate portiţele de scăpare care ar putea aduce lauri nemeritaţi. Liniile fair-play-ului în sport sunt destul de bine trasate, şi orice abatere e dur sancţionată.
Care e însă situaţia dincolo de stadioane, acolo unde diferenţele intelectuale pot face diferenţa în cursa pentru locuri de muncă sau recunoaştere academică? Neuroetica, ştiinţa care analizează dilemele morale create de studiul creierului uman, ia la bani mărunţi o nouă problemă.
Cercetători aflaţi de ambele părţi ale Atlanticului studiază efectele electrostimulării transcraniale directe (TDCS) asupra performanţelor creierului uman. Tehnologia, care până recent, le era de ajutor pacienţilor care suferiseră atacuri cerebrale sau aveau dificultăţi de învăţare, oferă rezultate pozitive chiar şi în cazul adulţilor sănătoşi. Electrozi ataşaţi scalpului transmit un curent electric slab (cam 1-2 mA) timp de aproximativ 20 de minute şi modifică activitatea neuronilor, efectele prelungindu-se până la 12 luni de la „curentare”. Cercetătorii din cadrul Departamentului de Psihologie Experimentală de la Universitatea Oxford spun că acest tip de stimulare cerebrală îmbunătăţeşte abilităţile motorii, vederea, capacitatea de decizie şi rezolvare a problemelor, abilităţile matematice, lingvistice, memoria şi atenţia, în funcţia de zona cerebrală stimulată.
Perspectiva unui astfel de adjuvant cerebral extern a determinat o dezbatere a urmărilor sale. Profesorul Roi Cohen Kadosh, liderul studiului de la Oxford nu vede însă TDCS ca pe o formă de dopaj, favorizând o competitie neloială în societate. „Nu este o pastilă magică. Tot trebuie să munceşti din greu, doar că rezultatele se vor îmbunătăţi, vei putea învăţa mai uşor şi vei obţine mai mult.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu