Elena Băsescu în PE: "MCV e un medicament pentru România"

Comisia Europeană a prezentat, miercuri seară, în plenul Parlamentului European, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în cazul României. Au  fost  făcute precizări și declarații în legătură cu metodologia și aplicarea acestuia. Cu acest prilej, comisarul CE, Stefan Fule, a repetat că MCV nu are nicio legătură cu aderarea la spațiul Schengen.

Declaraţia i-a nemulțumit profund pe europarlamentarii PDL, care au îndreptat tunurile către prim-ministrul Victor Ponta și Guvern. Ei au pus de-o ceartă ca la ușa cortului, încheiată apoteotic de fiica președintelui Băsescu: "Sunt fata președintelui, dar am fost aleasă independent, da?"

Marinescu îndrepată tunurile spre premier și Guvern

Marian-Jean Marinescu (PDL) spune că includerea MCV a determinat intrarea României în UE în 2007, și nu în 2008. Ea adaugă că totul a fost în regulă, iar rapoartele au fost într-un trend pozitiv până-n 2012, când se putea vorbi de eliminarea lui. Europarlamentarul PDL atrage atenția că vorbește de vara anului 2012, când evenimentele "au anulat această posibilitate şi au adus în discuţie, pe lângă atacul asupra statului de drept, ideea că reformele în România sunt reversibile. Raportul din 2013 a prezentat, alături de progrese, elemente negative: miniştri cercetaţi penal, numirea Avocatului Poporului, nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti". 

PDL contra CE?

Victor Boştinaru (PSD) îi răspunde"Dle deputat, acum câteva momente doar, comisarul Füle a spus: Comisia nu sprijină, nu acceptă, respinge legarea mecanismului de aderare la Schengen de MCV. Dumneavoastră tocmai aţi venit şi aţi confirmat că susţineţi această poziţie. Să înţeleg că PDL-ul, pe care îl reprezentaţi, are o atitudine potrivnică Comisiei Europene?". Europarlametarul Marinescu îi replică "Dle Boştinaru, eu am vorbit în limba română - sper că înţelegeţi această limbă".

"E destul!"

Ioan Enciu (PSD) atrage atenția că MCV pentru România a fost, în ultima vreme, politizat și Comisia ar trebui să promoveze o abordare obiectivă. În același timp, asigură că actualul guvern "are ca obiectiv creşterea independenţei justiţiei şi respectarea tuturor condiţionalităţilor MCV", potrivit Jurnalul.

Norica Nicolai (PNL) întreabă "Cum vă explicaţi, dle Comisar, şi aş vrea să-i transmiteţi dlui Preşedinte Barroso, că întotdeauna suntem judecaţi după criterii care nu au niciun fel de sursă şi viabilitate în tratate? Întotdeauna suntem judecaţi după practici care nu sunt comune standardelor europene în materie de justiţie şi administrare a justiţiei. Nu avem un acquis comun, suntem diferiţi cultural, avem o tradiţie legală şi juridică total diferită şi acest domeniu este unul de reală subsidiaritate. Nu ni se poate impune o formulă de dictat, decât dacă noi o acceptăm. Dar nu o vom mai accepta foarte mult, dle Comisar şi acest lucru trebuie să îl transmiteţi dlui Preşedinte Barroso. E destul!". 

Cristian Preda (PDL) adaugă "Aş vrea să o întreb pe dna Norica Nicolai dacă partidul pe care în reprezintă nu are niciun înlocuitor pentru ministrul cercetat penal, dl Fenechiu, care se află în acest moment în Guvernul României şi care a fost incriminat de raportul MCV". Răspunsul Noricăi Neculai a fost că întrebarea este "absolut deplasată, aşa cum este şi afirmaţia din raport, şi refuz să răspund".

Elena Băsescu atacă. Plus MCV "un medicament pentru România" 

Elena Băsescu (PDL) ia cuvântul și spune că MCV e un "medicament" pentru România. Ea îl întreabă pe "domnul Arlacchi (PD Italia) dacă este adevărat că este consilierul domnlui Ponta". Corina Crețu (PSD) amintește că MCV se aplică doar pentru România și Bulgaria, state tratate discriminatoriu, și că din cooperare s-a ajuns la un mecanism cu puternice conotații politice. Cristian Preda spune că MCV există pentru ca România să devină stat de drept. El adaugă că acest "stat de drept" are mulți adversari la București "iar cel mai aprig este chiar primul ministru al guvernului".  

Victor Ponta, al cincilea obiectiv din raportul MCV?

Vasilica Dăncilă (PSD) al întreabă pe domnul anterior menționat dacă "vrea să introducă un nou obiectiv pentru România, care să se numească Victor Ponta şi dacă crede că, prin afirmaţiile făcute, aduce un plus de valoare pentru ţara sa şi este, efectiv, vocea cetăţenilor şi nu a partidului pe care îl reprezintă". Cristian Preda spune că într-adevăr avem o problemă serioasă și anume "problema menționată de doamna Dăncilă când a pronunțat numele domnului prim-ministru".

Răspuns pentru EBA plus final triumfal

Pino Arlacchi (PD Italia) îi răspunde Elenei Băsescu: "Într-o notă mai personală, am fost menționat de doamna Băsescu, c-aș avea o legătură mai specială cu domnul Ponta, prim-ministrul României. Așa că as vrea să clarific acest punct. Nu v-a explicat nimeni că sunteți fata președintelui român? Sunteți ultima persoană care m-ar putea întreba pe mine despre o legatură cu vreun un oficial român.

Elena Băsescu răspunde: "Domnule Arlachi, sunt fata președintelui, dar am fost aleasă independent, da?"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel