Chiar în ziua în care Guvernul Ciucă va adopta Ordonanța de urgență privind noile prețuri plafonate la energia electrică și gaze naturale, Daniel Zamfir (PSD) l-a criticat pe ministrul Virgil Popescu.
„Actul normativ repară ceea ce a fost, din păcate, greșit sau, să fiu elegant, și să spun insuficient în actul normativ inițial. Dar, din februarie, așa cum arată acum OUG, care intră azi în Guvern, rezolvă pe termen scurt facturile la energie și gaze. Ceea ce cu adevărat trebuie discutat este ce se va întâmpla de la 1 aprilie”, a spus, marți, Daniel Zamfir, în cadrul dezbaterii online „Criza energetică - soluții la problemele momentului”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group.
„Dincolo de faptul că spunea colegul meu de la UDMR despre scăderea prețului la gaze naturale pe piața europeană, sigur, este foarte posibil, dar faptul că o spune domnul Popescu... Nu știu... Din punctul meu de vedere, credibilitatea domnului Popescu (n.r. ministrul Virgil Popescu) este undeva sub nivelul mării. Dacă îmi aduc aminte cum a promovat domnia sa liberalizarea, spunând că e un mare succes și o mare nevoie de liberalizare, că așa va scădea prețul, deși știa foarte bine că aici nu avem o piață concurențială. Sigur, o liberalizare este binevenită, e una sănătoasă, dar atunci când ai o piață concurențială, corectă, dar când ești departe de așa ceva, atunci o liberalizare nu poate să aducă decât ceea ce a adus acum, bineînțeles și cumulată cu această criză energetică”, a spus Daniel Zamfir.
„Înainte să intru în dezbatere, mă uitam la o declarație a ministrului Popescu de anul trecut, pentru că tot vorbim de viitor și de ce avem de făcut. Sigur, la nivel declarativ, nu-i așa, toți spun că trebuie să creștem capacitățile de producție, de producere a energiei electrice, să devenim, la un moment dat, independenți din punct de vedere energetic. Se pare că se îndepărtează tot mai mult de noi obiectivul acesta. Vorbim acum de ministrul Popescu, care, din prima zi a mandatului, vorbea despre faptul că sunt anumite obiective în construcție care urmează să fie terminate. Mă uitam pe o declarație din septembrie 2020 și spunea că, până în iunie 2021, centrala de la Iernut, obiectiv important, va fi gata”, a spus Daniel Zamfir, moment în care a intervenit Elena Cristian: „Domule senator, am fost eu în vacanță și nu am aflat sau nu mai sunteți în coaliție cu domnul Popescu?!”
„Sunt, dar cerem socoteală și în coaliție. Până și ultimele modificări la aceste ordonanțe, s-au făcut printr-o intervenție hotărâtă a noastră ca lucrurile să iasă bine. Eu acum ce să fac? Să spun că domnul Popescu e bun și frumos, dacă a făcut niște lucruri greșit?! Eu vreau să le îndrepte, pentru că nu mai poți să stai acum și să spui că trebuie să creștem capacitatea energetică, dar să nu facem nimic. Spui o dată, de două ori, îți dai niște termene, niște obiective, și nu le îndeplinești... Nu știu... Te împingem de la spate să le îndeplinești, altfel nu merge”, a spus Daniel Zamfir.
Revenind la Ordonanța de urgență privind noile prețuri plafonate la energia electrică și gaze naturale, Elena Cristian i-a adresat o altă întrebare: „OUG va ajunge în Parlament. Considerați că Parlamentul ar trebui să o îmbunătățească, mă refer la ordonanța de urgență de astăzi, ar fi trebuit să mai fie ceva care să lămurească și mai mult lucrurile?”
„Mai este ceva care cred că trebuie să lămurim. Dincolo de sancțiunile care s-au înăsprit, este important să știe furnizorii că nu este de joacă, eu doar vreau să vă spun că există un proiect de lege în Parlament pe care l-am depus cu privire la executările silite pe care le demarează creditorii în general. Vreau ca, în cazul furnizorilor de energie electrică și gaze, să nu se poată demara proceduri de executare silită până când facturile respective sunt probate în fața instanței că sunt certe. Va fi un factor determinant pentru furnizori să nu emită facturi eronate, pentru că vor ajunge în fața unui judecător care să analizeze și lucrul acesta nu cred că va fi dorit de ei. Este, evident, un element descurajant”, a subliniat Daniel Zamfir.
„Cred că suntem pe drumul bun, important este ce vom face de la 1 aprilie. Reîntăresc convingerea că, cel puțin șase luni, trebuie să intrăm într-un zonă reglementată, într-un preț reglementat, ca să putem să ținem în echilibru piața”, a mai zis Daniel Zamfir.
Întrebat, ulterior, de Elena Cristian dacă aceasta este poziția PSD, Daniel Zamfir a răspuns astfel: „Este poziția mea. S-a discutat în partid foarte mult subiectul acesta. Și credem cu toții că aceasta este soluția cea mai bună pentru o perioadă de cel puțin șase luni. Undeva, spre sfârșitul toamnei, să reușim să mai terminăm din obiectivele pe care le avem, pentru ca iarna viitoare să nu ne mai prindă așa cum ne-a prins iarna aceasta”, a conchis Daniel Zamfir.
Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Criza energetică - soluții la problemele momentului”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știridiaspora, Defense, Spectacola, Astrosens, RadioDCNews și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu