Elena Cristian, analist DC Business, a fost prezentă în studioul România TV unde a vorbit despre piața imobiliară din România.
Discuția a pornit de la o previziune pentru piața imobiliară făcută de Mitică Dragomir. Potrivit acestuia, dacă războiul din Ucraina ar înceta mâine, construcția de apartamente în România s-ar opri aproape complet. El a explicat că, în absența războiului, resursele și atenția internațională s-ar îndrepta către ajutorarea Israelului, Turciei (după cutremur) și Ucrainei, iar România nu ar mai avea suficiente fonduri pentru a susține construcția.
Elena Cristian a vorbit despre piața imobiliară din România, plecând de la această declarație. Potrivit acesteia, deși Mitică Dragomir a prezentat un scenariu pesimist, unele dintre observațiile sale sunt valide. Materialele de construcții, în special fierul, s-au scumpit semnificativ, ceea ce a dus la creșterea prețurilor locuințelor. Totuși, Elena Cristian consideră că proiectele de construcție începute vor fi finalizate, dar la prețuri mai mari, în contextul unei cereri ridicate pe piața construcțiilor.
„Are cumva o logică, nu în totalitate, dar dânsul a văzut cel mai negru scenariu. În acest moment, este adevărat că în Capitală nu se mai construiește, știm motivele, știm că Nicușor Dan a oprit absolut tot, știm că nu mai există un stoc de locuințe noi, dar care s-au mutat în localitățile din jur, s-au mutat în Ilfov.
Sigur, materialele de construcții s-au scumpit foarte mult și vorbea de o criză a fierului. Într-adevăr, constructorii se plâng că nu mai găsesc fier și că acolo unde îl găsesc, îl găsesc foarte scump și că asta crește foarte mult prețul locuințelor, însă eu cred că acele cartiere începute, până la urmă, vor fi cumva finalizate. Depinde și la ce prețuri și depinde ce se va întâmpla în acel moment pentru că, într-adevăr, va fi o cerere foarte mare pe piața construcțiilor și toate prețurile se vor majora consistent.", a spus Elena Cristian.
Elena Cristian consideră că actuala situație economică nu se compară cu criza din 2008-2010, deoarece cererea și condițiile de piață sunt diferite. Potrivit acesteia, românii nu își permit achiziții de locuințe la prețuri foarte ridicate. Elena Cristian estimează că, deși există riscuri, criza actuală nu va avea amploarea celei din trecut.
„Nu cred că putem vorbi de o criză de proporțiile celei din 2008-2009-2010. Cred că lucrurile sunt cumva diferite și cred că nici cererea nu mai este la acel nivel. Să ne amintim că în 2007-2008, când se scotea un apartament la vânzare, chiar și din stocul vechi, erau adevărate licitații, prețul creștea din oră în oră. Un apartament care în 2003 costa 25.000 de dolari, în 2007 se vindea cu 100.000 de euro.
Atunci a fost o explozie a prețurilor cu care, din punctul meu de vedere, nu ne mai întâlnim pentru că nu ne permitem. Nu-și permit românii să cumpere un apartament de 500.000 de euro, un apartament banal cum spunem noi, adică nu un penthouse.
De construit se va construi, dar probabil ceva mai încet și raportat la noile condiții de piață, dar nu cred că va fi o criză similară cu cea din 2008-2010. Cred că poate fi o criză, dar cu totul altfel, dintr-un alt unghi privind-o că nici creditele nu se mai dau la fel. Deci lucrurile sunt total diferite.”, a spus Elena Cristian.
Elena Cristian a explicat că dificultatea în obținerea creditelor nu se datorează schimbării condițiilor de împrumut, ci faptului că statul se împrumută în mod excesiv. Acest lucru face ca băncilor să le fie mai convenabil să împrumute statul decât să ofere credite persoanelor fizice.
„Creditele nu se dau greu pentru că sunt alte condiții, ci pentru că statul se împrumută atât de mult încât băncilor le este mai comod să împrumute statul.”, a spus Elena Cristian la România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News