Elena Cristian: Virgil Popescu se comportă de parcă s-a instalat astăzi ministru. Liberalizare făcută haotic. Politicienii îl apără

Foto: freepick
Foto: freepick

Facturile mari vin nu numai din cauza contextului internațional, ci și din cauza măsurilor prost alese de guvernanți.

Discutând despre facturile exorbitante pe care tot mai mulți români le primesc, Elena Cristian, redactor-șef aș DC Business, a pus accentul pe una dintre cauzele principale care au dus la realitatea din prezent și anume măsurile greșite luate de guvernanți. 

”Virgil Popescu s-a comportat astăzi asemenea unui ministru care a fost instalat azi și care nu cunoaște acest domeniu ori nu stăpânește absolut deloc domeniul pe care îl păstorește, fie nu vrea să facă ordine în acest domeniu, ceea ce, din sursele noastre, se verifică cumva. Noi discutăm despre asta și despre toată nebunia venită odată cu liberalizarea, liberalizare făcută haotic, pentru că știu și politicienii, care vor să îl apere cumva pe domnul Popescu, spun că este contextul internațional. 

Măsurile proaste ale guvernanților, una dintre cauzele majorării facturilor

Nu! Ceea ce se întâmplă în România este pe de o parte din cauza a ceea ce se întâmplă pe plan internațional, dar în cea mai mare parte din cauza măsurilor proaste luate de cei care au fost la guvernare în ultimii doi ani. Au fost măsuri greșite de la liberalizare încoace, inclusiv cu cele două legi, care sunt, cum să spun, legi făcute în stilul pur românesc sau legi în care să nu prevezi nici măcar o sancțiune pentru cel care trebuie să o pună în aplicare, respectiv pentru companiile care trebuie să o implementeze. Mi se pare așa, făcută pe genunchi, în bătaie de joc, pentru a favoriza anumite companii. 

Să ne înțelegem, pe piața gazelor, această lege a făcut o ordine incredibilă. Anul trecut erau 69 de furnizori, acum sunt 20. În acest ritm, vor rămâne cinci-șase, iar ceea ce se cheamă concurență va dispărea în totalitate. Deci este clar că legea trebuie schimbată ieri, nu mâine, nu peste un an, nu când se întorc parlamentarii din vacanță, nu mai târziu. Trebuie schimbată foarte repede pentru că oamenii nu pot plăti. 

Statul profită de pe urma crizei energiei

Am avut astăzi de la domnul Popescu un mesaj, care m-a luat așa, m-au trecut toate căldurile, ca să spun așa, deși nu este cazul cu noile facturi. Cei care au primit facturi greșite, adică cum greșită? Ne-au dat o factură și spunem ”o fi greșită, n-o fi greșită”, să dăm cu banul. Se vor recalcula toate facturile și vin din nou toate facturile și dacă vine aceeași înseamnă că nu a fost greșită. Vor fi sancțiuni din aprilie, dar până în aprilie ce se va întâmpla cu tot acest sistem de compensare și de plafonare a tarifelor? Este o nebunie! Oamenii nu își pot plăti facturile de energie și gaz, care au termene foarte strânse, de 15 zile, iar dacă nu plătești, primești preaviz și după alte 15 zile te deconectează. 

S-a ajuns aici din cauza legilor prost făcute și trebuie să mai spun ceva. Principalul beneficiar al acestei nebunii este statul. Statul câștigă cel mai mult din ceea ce se întâmplă acum, pe de o parte, prin intermediul companiilor la care este acționar și care sunt extrem de profitabile, dar și prin încasările de TVA și accize, care s-au adunat considerabil în acest domeniu al energiei”, a spus Elena Cristian, într-o intervenție la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel