La ce trebuie să se aștepte românii care plătesc rate. Elena Cristian a explicat ce înseamnă cel mai recent anunț făcut de BNR

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Elena Cristian, analist DC Business, a intervenit telefonic la România TV unde a vorbit despre anunțul făcut de BNR, potrivit căruia valorile IRCC-ului și ROBOR-ului au început să scadă. 

Recent, BNR a anunțat că valorile IRCC-ului și ROBOR-ului au început să scadă și că românii se pot aștepta la rate mai mici. De asemenea, BNR a anunțat că ar trebui să uităm de acea perioadă în care ratele erau extrem de mici și ar trebui să ne obișnuim cu ratele de la acest nivel.

În cadrul intervenției, Elena Cristian a fost întrebată ce ar trebui să înțelegem din mesajul de la BNR și dacă acest lucru înseamnă că ratele nu vor mai scădea niciodată la nivelul de dinaintea creșterii.

„Atât ROBOR-ul cât și IRCC-ul sunt pe un trend descendent. Este a doua scădere consecutivă, dar scăderea este irelevantă, din punctul meu de vedere. Adică ne bucurăm că nu a crescut, dar scăderea este foarte nesemnificativă.

Nu cred că va mai fi o a treia scădere, cel puțin la următoarea decizie a Băncii Naționale, atât pentru ROBOR, cât și pentru IRCC, și nici nu cred că, vreodată, scăderile vor fi atât de mari încât să ajungem la nivelul ratelor de dinainte de această explozie.", a spus Elena Cristian. 

 

Când sunt băncile sunt obligate să scadă dobânzile

Aceasta a fost întrebată dacă băncile vor fi obligate să scadă dobânzile în cazul în care BNR-ul decide totuși să scadă dobânda cheie sub 7%. Potrivit acesteia, băncile trebuie să reducă dobânzile atunci când acestea sunt calculate conform formulei ROBOR + marja băncii, dacă se specifică în contract.

„Băncile sunt obligate să scadă dobânzile în condițiile în care dobânzile se calculează după următoarea formulă, care nu este obligatorie, atenție, pentru instituțiile bancare: ROBOR + marja băncii. Dacă în contract scrie că dobânda se calculează astfel: ROBOR (stabilit de Banca Centrală) + marja 5%,7%,10%, atunci banca este obligată să scadă dobânzile la fiecare decizie a Băncii Centrale, însă acest lucru depinde foarte mult de cum scrie în contract, de cum sunt menționate toate aceste lucruri și de cât de rapide sunt băncile în a implementa astfel de decizii. Că și asta e o discuție.

Dacă îl implementează în 30 de zile și scrie un termen destul de larg de implementare sau este ROBOR-ul la 3 luni și implementarea se face când expiră trimestrul, atunci nu prea se simte scăderea de rate. În România, care e campioană la rata inflației în Europa, măcar o stagnare a ratelor bancare, a ratelor la credite tot înseamnă ceva. Măcar nu e o povară în plus pe capul celor cu credite.", a spus Elena Cristian la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel