Elena Mateescu (ANM) anunță temperaturi minime record la peste 50 de stații. Luni și marți, temperaturi de peste 40 de grade

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Află prognoza meteo de la directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Elena Mateescu, director al Administrației Naționale de Meteorologie, a spus care sunt ultimele date despre vreme.

„Vorbim de un episod de lungă durată, cel mai intens, persistent și extins Cod de caniculă roșu și portocaliu emis de Administrația Națională de Meteorologie. Astăzi este a doua zi, deja, după cum știți, a fost prelungit Codul roșu și pentru zilele de 15-16 iulie. Nu excludem să adăugăm și ziua de miercuri, având în vedere regimul de temperaturi în creștere. Dacă astăzi contăm pe valori de la 37 până la 41 de grade în partea de vest, sud, est a țării, acolo unde și indicele temperatură-umezeală va fi unul deosebit de ridicat, va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturi resimțite de 40-42 de grade, la ora 13 avem deja 38 de grade la Oravița, Bechet, București-Filaret, 33-37 de grade la multe stații din parte de vest, sud și est a țării.

Prognoza pentru luni și marți

Pentru zilele de luni și marți, deja temperaturi în creștere până la 42 de grade și, după cum știm, Codul roșu a fost extins deja, exceptând cele 9 județe din centrul și nordul țării, unde vorbim de Cod portocaliu. De mâine temperaturile estimate pot fi mai ridicate, până la 42 de grade Celsius. Nu în ultimul rând, nopțile vor fi și ele în continuare deosebit de calde, nopți tropicale. Minime care nu vor coborî sub 20 de grade, în această dimineață deja am consemnat 29,6 grade la Oravița și 29,5 la Dumbrăvița de Codru. Temperaturi minime record la 58 de stații în această dimineață, iar zilele de 12 și 13 iulie au adus, de asemenea, la 125, respectiv 126, ieri, temperaturi maxime, consemnate ca fiind recorduri zilnice. Cele mai călduroase zile de 12 și 13 iulie la 75% din totalul de stații pe care le avem în rețeaua de specialitate. 

Recorduri zilnice

Cu siguranță și în următoarele zile, astăzi și cel puțin până joi, vom mai consemna recorduri zilnice pentru că, așa cum spuneam, este posibil să extindem și incluzând ziua de miercuri, iar joi, atunci vom resimți o ușoară diminuare a intensității. Este posibil ca și în zilele în care vorbim de caniculă pe parcursul după-amiezilor, în următoarele zile, să consemnăm perioade în care fenomenele convective să fie de interes. Consemnăm averse torențiale însoțite de intensificări ale vântului, izolat căderi de grindină, mai ales în zonele montane și în partea nordică a țării la început, după care probabilitate și în restul țării, în condițiile în care, așa cum spuneam, încă de joi diminuarea valului de căldură se va resimți în special în jumătatea de nord, valori de 31-35 de grade, în timp ce în sud vor mai fi posibile valori de 37-38 de grade”, a transmis Mateescu, în direct la Antena3CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel