Elena Mateescu (ANM) anunță vijelii, grindină și căderi însemnate de precipitații / Când se întoarce canicula

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a avut o intervenție telefonică, joi după-amiază, la Antena 3 CNN, unde a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

„Până în această seară la ora 23:00, rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de cod galben, pentru jumătatea estică a țării, precum și zona montană, acolo unde fenomenele de instabilitate vor fi caracterizate de perioade cu averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, cu rafale de 50-70 km/h și căderi de grindină, iar în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi cuprinse între 20-30 l/mp, izolat peste 40 l/mp.

Din punct de vedere termic, deja se resimte scăderea temperaturilor, comparativ cu intervalele anterioare. Astăzi consemnă valori între 22 și cel mult 30 de grade Celsius în sudul extrem. Mâine va fi același ecart termic, iar de sâmbătă deja vom avea temperaturi în creștere, vremea va deveni călduroasă în majoritatea regiunilor, cu temperaturi între 26 și 34 de grade Celsius.

Progresiv, începând de duminică, vom vorbi din nou de prag de caniculă, cu 36 de grade Celsius, iar luni chiar 38 de grade Celsius în Oltenia și partea de sud-vest a Munteniei“, a zis la Antena 3 CNN Elena Mateescu, directorul general al ANM.

Estimările meteorologice pentru săptămânile următoare

Săptămâna 29.07.2024 – 05.08.2024

Temperatura aerului:

Temperaturile medii se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în sud-vest, dar și ușor mai coborâte în nord-estul teritoriului.

Săptămâna 29.07.2024 – 05.08.2024

Cantitatea de precipitații:

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nordice, centrale, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 05.08.2024 – 12.08.2024

Temperatura aerului:

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile vestice și sud- vestice, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.

Săptămâna 05.08.2024 – 12.08.2024

Cantitatea de precipitații:

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în jumătatea vestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 12.08.2024 – 19.08.2024

Temperatura aerului:

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile vestice și sudice.

Săptămâna 12.08.2024 – 19.08.2024

Cantitatea de precipitații:

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Recomandări pentru zilele caniculare

Pentru a face față caniculei, este crucial să te hidratezi corect, consumând multă apă pe parcursul zilei și evitând alcoolul și cafeaua, deoarece acestea pot cauza deshidratare. Este recomandat să mănânci alimente ușoare și bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele proaspete, și să eviți mesele grele, care pot crește temperatura corpului și îngreuna digestia. În ceea ce privește protecția solară, îmbracă-te adecvat: haine ușoare, largi și de culoare deschisă, confecționate din materiale naturale, cum ar fi bumbacul. Nu uita să aplici cremă de protecție solară cu SPF adecvat pe toate zonele expuse și să porți o pălărie și ochelari de soare pentru a te proteja de razele UV.

Stai la umbră și evită expunerea directă la soare între orele 10:00 și 16:00, când radiațiile solare sunt cele mai intense. Folosește ventilatoare sau aer condiționat pentru a menține o temperatură confortabilă în interior și, dacă nu ai aer condiționat, mergi în locuri publice răcoroase, cum ar fi mall-urile sau bibliotecile. Băile răcoritoare, fie că sunt dușuri sau băi complete, pot ajuta la scăderea temperaturii corpului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel