Elena Mateescu (ANM) anunță vreme extremă în mai multe regiuni din România. Cum va fi debutul toamnei

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Elena Mateescu, director ANM, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a oferit prognoza pentru următoarele zile. 

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a precizat că ultimele trei zile din această vară se vor caracteriza prin instabilitate atmosferică accentuată.

„Vorbim în ultimele 3 zile din vara 2023, din țara noastră, de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Tocmai am încheiat un Cod portocaliu pentru județe din partea de sud-vest a țării, cele 6 județe, continuăm până mâine la ora 12:00 cu încă 5 județe din sudul României. 

Ne așteptăm ca fenomenele convective să fie caracterizate de cantități de apă care pot depăși, pe secvențe foarte scurte de timp, la nivel izolat, 50-60 litri pe metru pătrat în condițiile în care media climatologică a unei luni august în țara noastră este de 65 l/mp.

În același timp, vorbim de intensificări ale vântului cu rafale de 70-80 km/h. Dacă astăzi am vorbit de fenomene de instabilitate cu precădere în jumătatea vestică a țării, mâine vom vorbi pentru zona de sud-est a țării, jumătatea estică a teritoriului. Toamna 2023 vine cu o vreme călduroasă chiar dacă valorile de temperaturi vor determina o scădere la nivelul regimului termic față de valorile de la 39 de grade Celsius la 31 e grade Celsius, dar care reprezintă pe ansamblu o vreme călduroasă pentru un debut de toamnă în țara noastră.”, a spus Elena Mateescu.

În câte zile vine valul răcoros

„În două zile pentru că astăzi vorbim de fenomene de instabilitate în jumătatea de vest, mâine pentru jumătatea estică a țării, după care toamna va debuta cu vreme călduroasă.

Astăzi am avut la 59 de stații meteorologice temperaturi maxime considerate recorduri zilnice pentru o zi de 29 august, în țara noastră, de când se fac măsurători meteorologice și, de asemenea, pentru 61 de stații meteorologice, o dimineață cu temperaturi minime considerate recorduri ca fiind cele mai ridicate valori zilnice ale temperaturilor minime pentru o zi de 29 august de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră.

Fenomenele de instabilitate, cu precădere în sud-vestul țării, în această noapte pentru cele 5 județe din sudul României, iar mâine în jumătatea estică, după care debutul toamnei va fi unul cu o vreme călduroasă, cu valori de temperaturi de până la 30-31 de grade Celsius.

Valori de 31 de grade pentru luna septembrie reprezintă valori cu mult peste ceea ce ar însemna un debut de toamna în țară noastră, dar din păcate seceta pedologică este în extindere și în accentuare pentru noul an agricol 2023-2024, care începe la 1 septembrie. Un record al lunii august, al verii 2023, la acest moment, ne situăm ca fiind a doua lună august cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice.", a spus Elena Mateescu la  Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel