Luna ianuarie din acest an se va situa în topul celor mai călduroase luni ianuarie de când se fac măsurători.
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a evidențiat temperaturile anormal de ridicate înregistrate, în special la sfârșitul acestei luni, la o mare parte din stațiile meteorologice din țară.
„Este un sfârșit de ianuarie deosebit de cald, având în vedere temperaturile ridicate cu mai mult de 10-15 grade față de normalul termic al unei ultime decade din luna ianuarie în țara noastră, luând în considerare cele 21 de grade înregistrate pe 21 ianuarie la Ploiești și Pătârlagele și cele 19 grade înregistrate la stațiile Băneasa din București și Afumați. Au fost recorduri zilnice pentru o zi de 29 ianuarie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră.
Pe 29 ianuarie, la 88 de stații meteorologice, din cele 166 de stații meteorologice din rețeaua națională de specialitate, am înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 29 ianuarie din istorie, dintre care 11 sunt consemnate ca fiind recorduri lunare.
De asemenea, ziua de 28 ianuarie a adus astfel de recorduri la nivelul temperaturilor maxime la 108 stații din rețeaua națională de specialitate, dintre care 26 de stații au înregistrat recorduri lunare.
Nu am atins maxima absolută lunară a unei luni ianuarie în țara noastră, înregistrată pe 19 ianuarie 2023, de 22,5 grade Celsius la Turnu Măgurele, însă putem confirma că luna ianuarie din acest an se află deja în top 3 cele mai călduroase luni ianuarie din istorie, după luna ianuarie din 2023 și luna ianuarie din 2007. Cu siguranță, 30 și 31 ianuarie vor menține această lună în topul celor mai călduroase luni de când facem măsurători în cadrul rețelei naționale de specialitate“, a conchis Elena Mateescu, directorul general al ANM.
Administrația Națională de Meteorologie a transmis recent prognoza meteorologică pentru perioada 27 ianuarie - 9 februarie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată). Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
Vremea va fi deosebit de caldă în raport cu data calendaristică la care ne aflăm până în data de 30 ianuarie, cu medii ale maximelor de 16 grade. După acest interval se va răci treptat până în 4 februarie, când maximele vor ajunge la medii de 6 grade, apoi vor mai avea mici variații, cu tendință de creștere. Regimul termic nocturn, în valori mediate regional, va crește de la 2 spre 6 grade în primele nopți, apoi va scădea la -4 grade până în 5 februarie, iar la finalul intervalului va atinge -2 grade.
Precipitații se vor semnala izolat în aproape fiecare zi, însă probabilitatea ca acestea să fie mai extinse va fi mai mare în 30 ianuarie și din nou între 1 și 6 februarie.
CRIȘANA
Valorile termice vor crește ușor în primele zile, astfel că mediile vor urca la maxime de la 14 la 18 grade, iar la minime de la 2 spre 6 grade, însă din 30 ianuarie vor scădea treptat, dar semnificativ și vor ajunge la 6 grade ziua și -4 grade noaptea, mediat regional. Ulterior acestei date nu se vor mai înregistra variații majore.
Probabilitatea ca precipitațiile să se semnaleze pe areale mai mari va fi în intervalul 30 ianuarie – 3 februarie. În rest, acestea se vor semnala sporadic și slab cantitativ.
TRANSILVANIA
Regimul termic se va situa mult peste normalul perioadei până la finalul lunii ianuarie, cu medii ale maximelor între 10 și 14 grade, iar ale minimelor între -4 și 0 grade. Până în data de 4 februarie se va răci treptat, astfel că maximele vor ajunge la 2 grade, iar minimele la -6 grade mediat regional, apoi se va mai încălzi ușor, spre medii maxime de 6 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în perioada 31 ianuarie-6 februarie.
MARAMUREȘ
Regimul termic nu va avea variații semnificative în intervalul 27 – 31 ianuarie, astfel încât maximele vor fi în medie între 10 și 16 grade, iar minimele între 0 și 4 grade, valori cu mult peste normalul acestei perioade calendaristice. Până în data de 4 februarie se va răci treptat, astfel că temperaturile diurne vor scădea spre 4 grade, iar cele nocturne la -4 grade mediat regional și ulterior nu vor mai varia semnificativ.
Probabilitatea ca precipitațiile să fie mai extinse va fi ridicată între 31 ianuarie și 3 februarie, iar în rest acestea se pot semnala izolat.
MOLDOVA
În primele zile din interval se va încălzi treptat, astfel că vremea va deveni cu mult mai caldă decât în mod caracteristic acestei perioade în cea mai mare parte a regiunii, cu medii ale maximelor între 12 și 16 grade și ale minimelor în jurul a 2 grade. După data de 29 ianuarie și până în 4 februarie se va răci semnificativ, iar maximele vor coborî la 2 grade și minimele la -4 grade mediat regional, valori ce nu vor mai varia semnificativ până la finalul estimat.
Probabilitatea pentru precipitații va începe să crească din data de 1 februarie.
DOBROGEA
Media maximelor termice va crește de la 12 până la 16 grade în primele zile de prognoză, iar din data de 31 ianuarie va scădea semnificativ spre 4 grade și ulterior nu va mai varia semnificativ. Minimele vor avea în medie valori între 4 și 6 grade până în 31 ianuarie, apoi vor scădea spre -2 grade în data de 5 februarie și vor rămâne relativ staționare.
Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată între 1 și 6 februarie.
MUNTENIA
Până la sfârșitul lunii ianuarie valorile termice vor mai crește ușor și se vor situa cu mult peste normele climatologice specifice acestei perioade, cu maxime mediate între 14 și 16 grade și minime între 0 și 4 grade. Luna februarie va debuta cu un proces de răcire treptată, dar semnificativă, ce va aduce maximele la 4 grade, iar minimele la -4 grade, mediat regional, apoi vor mai crește doar foarte puțin.
În zilele de 3 și 4 februarie va crește probabilitatea de extindere a precipitațiilor, iar în rest se vor semnala doar pe alocuri și trecător.
OLTENIA
Între 27 și 31 ianuarie valorile termice vor fi într-un proces de creștere, astfel încât vor deveni cu mult mai ridicate decât normalul perioadei în cea mai mare parte a regiunii. Mediile maximelor se vor situa între 12 și 16 grade, iar ale minimelor între -2 și 4 grade. Până în 4 februarie se va răci semnificativ, iar maximele vor ajunge la medii de 6 grade și minimele de -4 grade, apoi vor mai crește foarte puțin.
Probabilitatea de precipitații va fi ridicată după data de 3 februarie.
LA MUNTE
Vremea va fi deosebit de caldă pentru finalul lunii ianuarie, cu medii ale maximelor între 6 și 10 grade și ale minimelor între 0 și 2 grade, dar se va răci treptat din 31 ianuarie până în 4 februarie, astfel că maximele vor ajunge la -4 grade, iar minimele la -10 grade, mediat regional, apoi regimul termic diurn va mai urca puțin, spre medii de 0 grade.
Probabilitatea de precipitații va fi ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, dar între 1 și 6 februarie acestea vor fi pe arii mai extinse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu