Elena Udrea a anunțat, marți, că PMP a făcut o plângere penală la DNA, împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Președintele Senatului este acuzat de trafic de influență pentru celebrul caz al „bilețelului roz”, din 2005. Demersul Elenei Udrea se poate transforma însă într-un autodenunț, ce i-ar putea face mai mult rău președintelui Traian Băsescu decât celui vizat, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
Invitat, marți după-amiază, la România Tv, Călin Popescu Tăriceanu a arătat că denunțul Eleneu Udrea este mai degrabă un autodenunț, care va lovi nu numai în ea, cât și în președintele Traian Băsescu. "Dacă s-a făcut plângerea penală, DNA să înceapă ancheta. Domnița Udrea, de ce a ținut acest lucru sub tăcere? Ea poate fi acuzată pentru complicitate sau tăinuire. N-am niciun motiv să îmi fie teamă în acest caz", a spus șeful Senatului. Întrebat dacă și Traian Băsescu ar putea fi acuzat de tăinure, Tăriceanu a răspuns că "sigur".
Elena Udrea a dezvăluit în 2007, într-o emisiune la Antena 3, că în perioada în care ea a fost consilier la Palatul Cotroceni (2005), premierul Tăriceanu i-a trimis preşedintelui Băsescu "o scrisoare în care îi cerea să intervină la Parchetul General pentru Dinu Patriciu şi chiar cerea date din proces".
Episodul a devenit cunoscut în presă drept "bilețelul roz", iar Elena Udrea a continuat dezvăluirile relatând că i-a transmis preşedintelui scrisoarea, iar acesta, când a văzut despre ce este vorba, a aruncat-o şi a zis: „Aşa înţeleg mafioţii să conducă ţara şi Guvernul”.
Ce spunea Băsescu despre "bilețel"
Traian Băsescu a avut, de-a lungul timpului, trei declarații diferite despre cazul "bilețelului roz".
„Eu primesc foarte multe solicitări, mai mult sau mai puţin legale. Celor legale le dau curs, cele care nu sunt legale le clasez mai mult sau mai puţin nervos. Ştiu în mod cert că a fost ceva”, a fost prima replică a șefului statului, în 2007.
În momentul în care presa a insistat cu întrebarea: de ce nu a dezvăluit când a primit scrisoarea de la Tăriceanu, pentru că poate fi acuzat de tăinuire, Băsescu a spus: "Dacă plecăm de la această premiză, vă pot arăta 10.000 de scrisori pe lună care-mi solicită lucruri ilegale".
Într-o ieșire publică distinctă, Traian Băsescu și-a justificat impasibilitatea în acest caz explicând că nu a vrut să sesizeze instituțiile statului în 2005 pentru că risca să pericliteze parcursul european al României, prin decredibilizarea Guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu