Experții în comunicare politică au o explicație simplă pentru înfrângerea pe care a suferit-o Elena Udrea. Ei spun că, din start, Udrea a pornit greșit, construindu-și o imagine cu care nu era compatibilă. Și-a pierdut, astfel, credibilitatea, orice alt efort, de la acțiunile personale la doctrine, investiții în media etc. fiind inutil, atâta vreme cât publicul o percepe ca fiind falsă în rolul asumat.
Elena Udrea a performat în 2008, când PDL era pe un trend ascendent, împreună cu Traian Băsescu. Când popularitatea președintelui s-a spulberat, Udrea a căzut sub cota partidului.
”Personajele politice își aleg un rol, spune Antonio Momoc, specialist în comunicare politică la Universitatea București. Fie al personajului providențial, fie al omului simplu, fie al părintelui înțelept...Elena Udrea a ales rolul non-femeii politice. Este un rol pe care l-a avut Margaret Thatcher, sau îl are acum Angela Merkel. Un personaj dur, care conduce cu mână de fier, autoritar, care vrea un control total al structurilor de putere. Discursul trebuie să fie ferm, susținut de credibilitatea unui om puternic. Acesta a fost dezideratul, așa a vrut Elena Udrea să fie percepută. Realitatea nu este, însă, ceea ce vrei, ci ceea ce înțelege publicul. După o perioadă în care Elena Udrea a câștigat simpatia unora, dintr-o dată publicul i-a fost indiferent sau ostil. Pentru că a perceput-o ca necredibilă. Ea nu și-a folosit atributele pe care le avea, a încercat să inventeze unele noi, care nu se potriveau cu imaginea pe care și-o făcuseră alegătorii”.
Ce model i s-ar fi potrivit mai bine?
”Bazat pe însușirile sale: feminitate și frumusețe. Modelul liderului compasional, preocupat de probleme sociale, de grijile oamenilor, de încurajarea lor. Cum a fost pe vremuri Regina Maria sau, mai recent, Lady Di. Tranziția de la acest personaj la cel războinic se putea face în timp, pe măsură ce se maturiza, ca să nu spun că îmbătrânea, acumula experiență, și se schimba gradat percepția oamenilor. Așa, după numirea în funcția de ministru, peste noapte, ea și-a schimbat personajul, de la cel feminin, la cel războinic, răzbunător, de non-femeie politică, aflat în flagrantă contradicție cu imaginea pe care și-o făcuse publicul, a unei femei atrăgătoare. Construcția a fost lipsită de credibilitate, neconvingătoare, imposibil de susținut prin propriile forțe, iar prăbușirea PDL și a lui Traian Băsescu a lăsat-o total fără sprijin”, ne-a declarat lector univ. dr. Momoc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News