Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica, după ce instanţa a constatat că faptele s-au prescris.
În acest dosar, Elena Udrea era acuzată că ar fi primit de la Bogdan Buzăianu o geantă cu 3,8 milioane de euro cash, dar şi alte acţiuni, în valoare de 900.000 euro.
Elena Udrea este în acest moment la închisoare, ea fiind condamnată definitiv în dosarul Gala Bute la 6 ani cu executare, pentru luare de mită. În acest caz, ÎCCJ a ţinut cont de decizia CJUE din decembrie 2021, conform căreia în dosarele cu fonduri europene şi corupţie nu se ţine cont de deciziile CCR privind presupusa compunere nelegală a completurilor de 3 şi 5 judecători de la ÎCCJ, dacă există riscul prescrierii faptelor.
Prin comparaţie, în dosarul Hidroelectrica Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea DNA de sesizare a CJUE. Decizia nu este, însă, definitivă, scrie Agerpres.
Hotărârea a fost luată de judecătoarea Corina Ciobanu, care a fost nevoită să pună în aplicare deciziile Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care se referă la prescrierea faptelor.
Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul Gala Bute.
În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat în anul 2011 promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri (Energy Holding - n.r.) le încheiase cu Hidroelectrica.
Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro. Creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii, printre care şi cotidianul Evenimentul zilei.
Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News