Elev de clasa a IX-a, bătut de un jandarm în curtea școlii la cererea profei de religie

abuz
abuz

Oră de religie s-a dovedit periculoasă pentru un elev de la Grupul Şcolar Industrial Însurăţei. Deoarece elevul a îndrăznit să întrebe de ce a luat nota şapte, profesoara de religie l-a rugat pe fratele ei, care este jandarm, să-i aplice o corecţie elevului. Conform declaraţiei elevului, jandarmul l-ar fi bătut, după ore, chiar în curtea şcolii unde învaţă, informează Obiectiv de Brăila.

Autor: Adrian Stroescu

Un elev din clasa a IX-a a fost bătut chiar în curtea şcolii de către un jandarm din localitate, aflat în timpul serviciului. Jandarmul în cauză, Leonard Carşote, este fratele profesoarei de religie a elevului, Adina Radu, şi l-a bătut pe elev la îndemnul profesoarei, sora sa. Motivul fiind o întrebare impertinentă, a considerat profesoara: "Doamna profesoară, eu merit numai 7? Celorlalţi le-aţi pus notă mai mare". Cazul a şocat corpul profesoral al şcolii şi conducerea Inspectoratului Şcolar, care a decis demararea unei anchete. Nici Jandarmeria nu a rămas indiferentă la învinuirile aduse jandarmului şi a declanşat cercetările în acest caz.

„Ce faci, mă, îl rezolvi aici sau îl iei în dubă?”

"Luni seară, la penultima oră, băiatul a fost chemat de paznicul liceului, Oprică Priceputu, în curtea şcolii, unde îl aşteptau doi jandarmi. Pe unul îl chema Leonard Carşote. Acest domn care lucrează la Jandarmerie l-a lovit la cap şi pe faţă cu palmele şi i-a spus: «Ştii cine sunt eu? Sunt fratele doamnei de religie». După aia a vrut să îl urce în dubă, iar colegul i-a spus: «Ce faci, mă, îl rezolvi aici sau îl iei în dubă?», iar celălalt zice: «Nu, îl rezolv aici». Bineînţeles, adresându-i vorbe vulgare, cum că îl duce pe un câmp şi îi face, îi drege. Băiatului îi e foarte frică să mai meargă la şcoală. Anterior, joi, când a avut ora de religie, băiatul i-a zis: «Doamna profesoară, eu merit numai 7? Celorlalţi le-aţi pus notă mai mare.». "Doar atât, nimic mai mult", a povestit Ionica Ion, mama copilului.

"Doamna de religie putea să intervină la doamna directoare, la domnul diriginte, nu trebuia să apeleze la fratele ei. Şi doamna directoare a spus că trebuia să meargă la ea, dar dânsa a apelat la fratele ei, care e la jandarmi. «Ca noi a mai fumat mulţi», aşa mi s-a spus. La noi, la Însurăţei, mulţi au fost bătuţi şi au tăcut din gură. De frică", a continuat Ionica Ion.

Băiatul înspăimântat spune că nu se aştepta la un asemenea gest şi că atunci când a fost chemat în curtea şcolii nu ştia ce va urma. "Eu am scăpat de la ore seara. M-a chemat domnul gardian, care era la poartă şi am ieşit afară. Nu ştiam despre ce este vorba. Scăpam de la ore. Copiii au plecat, i-a gonit gardianul, şi am rămas eu cu cei doi jandarmi care m-au luat la bătaie. N-am mai avut nici ce să-i mai spun, mi-au rupt şi geanta", declară copilul.

În urma acestui incident, elevul s-a adresat Serviciului de Medicină Legală Brăila pentru eliberarea unui certificat medico-legal. Din document reiese că victima a suferit o contuzie hemifacială stânga pentru care îi sunt necesare între una şi două zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

„Profesoara nu a ştiut să gestioneze clasa”

Directorul Grupului Şcolar Industrial Însurăţei, prof. Stela Bici, a fost consternată, când incidentul i-a fost adus la cunoştinţă de bunica elevului. "Dacă au fost probleme, doamna profesoară trebuia să mă anunţe, să anunţe şi diriginta, nu să încerce să rezolve singură problema. Profesoara mi-a spus că elevul respectiv tulbura orele de obicei şi de asta a reacţionat aşa. Este inadmisibil! Noi trebuie să protejăm copiii. Eu am discutat şi cu elevul. Mi-a povestit că a întrebat-o de notă şi îl cred. Mi se pare incredibil să-i spui unui frate că te deranjează un copil şi să-l... Sunt convinsă că profesoara nu a ştiut să gestioneze clasa".

Cazul este analizat şi de Inspectoratul Şcolar şi cel de Jandarmi

Conducerea Inspectoratului Şcolar cunoştea cazul, iar inspectorul general Viorel Botea a precizat că s-a demarat deja o anchetă. După ce investigaţiile se vor finaliza, atunci se va cunoaşte exact şi sancţiunea pe care o va primi profesoara. Din primele date reiese că forţele de ordine şi-au depăşit atribuţiile, a mai spus inspectorul general Viorel Botea.

Sesizarea reclamantei a fost înregistrată la Inspectoratul de Jandarmi Brăila, instituţia demarând propria anchetă în acest caz.

"La sediul Jandarmeriei Brăila s-a prezentat o persoană din oraşul Însurăţei, care a reclamat abuzul unui lucrător al Grupei de Jandarmi din acea localitate. Ca urmare, inspectorul şef a ordonat constituirea unei comisii de verificare a aspectelor semnalate în vederea luării măsurilor legale ce se impun", ne-a declarat plt. Sorin Neftode, din cadrul Compartimentului Relaţii Publice al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila.

În funcţie de rezultatul anchetei, asupra jandarmului se pot lua măsuri legale prevăzute în regulamentele militare. Dacă fapta comisă este de natură penală, se va sesiza Parchetul Militar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel