Un elev din Botoșani a murit după ce i s-a făcut rău în fața clasei, la o zi de la ieșirea din izolare.
O tragedie a avut loc într-o școală din Dorohoi, județul Botoșani. Un elev de clasa a XII-a a murit în clasă, sub ochii colegilor, la o zi după ce ieșise din izolare. Băiatul fusese infectat cu Sars-Cov-2, transmite Realitatea Plus. Tânărului i s-a făcut rău dimineață, chiar în timpul orei, s-a prăbușit pur și simplu, iar echipajul medical chemat de urgență a reușit inițial să îl stabilizeze.
Băiatul a fost transportat la spital, dar acolo a intrat în stop cardio-respirator și a murit. Elevul era cunoscut cu afecțiuni cardiace, iar infecția cu Sars-Cov-2 i-ar fi agravat starea medicală. Acesta era elev la Școala Specială Profesională “Ion Pillat” din municipiul Dorohoi. El ar fi revenit la cursuri, deşi acuza o stare generală de rău.
Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani pot fi vaccinați anti-COVID în centre dedicate.
Este disponibil vaccinul Comirnaty, produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech, deja aprobat pentru administrarea la populaţia de peste 12 ani. Harta centrelor de vaccinare pentru copii este disponibilă la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.
Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea a precizat că programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali.
Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice. Specialiştii subliniază că:
* sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare; * schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
* dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme. Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea arată că, în urma finalizării evaluării datelor ştiinţifice, a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidităţi şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu