Institutul KAIZEN® România a organizat pe 1 aprilie, la Alba Iulia, o nouă acțiune "5S Public" - "Kaizen pentru viața publică din România", parte a programului "Educație Kaizen pentru România", care a vizat în special introducerea educației Kaizen în sistemul de învățământ. Școala Profesională Germană a fost gazdă, iar dintre participanți amintim: invitați din Japonia, elevi, profesori, cercetași, autorități locale, reprezentați ai firmelor membre Kaizen Club și, bineînțeles, directorul KAIZEN® România, Julien Bratu.
Timp de aproape două ore, zeci de voluntari au făcut curățenie în curtea Școlii Profesionale Germane - au adunat deșeuri, au văruit bordurile și copacii, au vopsit coșurile de gunoi, au smuls buruienile și au redat frumusețea panoului școlii, transformând radical curtea școlii.
"Îi îndrum pe toți să-și îndrepte fața către Kaizen"
Președintele Consiliului Județean Alba, Dumitrel Ion, ne-a declarat: "În ceea ce privește conceptul Kaizen, avem o colaborare mai veche, de câțiva ani, și ne bucurăm că a continuat, nu ne-am oprit. E frumos și place tuturor când arată bine parcurile, pădurile, școlile, instituțiile. Se fac până și împăduriri.
Sunt firme care au adoptat conceptul Kaizen, iar rezultatele în ceea ce privește factorii economici s-au văzut. Așa că îi îndrumăm pe toți să-și îndrepte fața către Kaizen. E un concept care ne învață să ne dezvoltăm și să trăim în comunitate. E un concept care ne învață că nu ni se cuvine totul. Ne învață să facem fără să fim plătiți, pentru că, din păcate, oamenii cer și nu oferă nimic la schimb, nici măcar dacă sunt plătiți".
Scopurile acțiunii de la Alba Iulia
Între două reprize de lucru, directorul KAIZEN® România, Julien Bratu. ne-a prezentat scopurile acțiunii de la Școala Germană din Alba Iulia:
"Acțiunea de 5S Public face parte din programul Educație Kaizen pentru România, pe care l-am dezvoltat începând cu 2011, ca inițiativă a Kaizen România, a partenerilor Clean Up Japan și a companiilor membre ale Kaizen Manager Club - care întrunește 22 de companii dintre cele mai performante din punct de vedere economic din România, care practică managementul Kaizen.
Scopul acțiunii de la Școala Profesională Germană din Alba Iulia este de a-i deprinde pe elevi și profesori cu tehnica 5S, fiind beneficiari direcți, practicând-o tocmai pentru a crește atașamentul față de locul unde învață, participând direct la locul unde învață, se dezvoltă, cresc, alături de profesori, de părinții care lucrează în fabricile din județul Alba. Obțin astfel sentimentul unei fapte bune. Beneficiază în toate planurile: individual, social, cu atât mai mult că urmează Paștele".
Reacții de după
După cele două ore de activitate intensă, voluntarii s-au declarat încântați și dornici să participe și pe viitor la acțiuni similare, despre care au spus că fac bine comunității.
Claudiu - cercetaș: "M-am simțit foarte bine pentru că am putut veni la această activitate. Mi-a plăcut, sper să se facă și pe viitor. E foarte bine pentru mediul înconjurător și ar trebuie să participe cât mai multă lume".
Cristian - elev: "Ne-am simțit foarte bine, pentru că am avut prietenii aproape și am lucrat ca o echipă. Sper ca astfel de acțiuni să aibă loc și pe viitor, pentru că sunt benefice pentru Alba Iulia".
Nicoară Dana - profesoară: "A fost o experiență deosebită. Am fost toți egali, nu s-a simțit diferența. Am lucrat toți cot la cot cu elevii și s-a creat o legătură între noi".
Vintan Diana - director resurse umane compania VCST Alba Iulia: "Ne-am simțit în primul rând utili. Am văzut ce înseamnă să transpui în viața socială principiile Kaizen folosite în compania noastră, pe care sperăm să le îmbunătățim".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu