”Elevi, ridicați de DIICOT pentru că ar fi jucat Balena Albastră” este știrea care face valuri în acest moment în țara noastră. Preluată de majoritatea presei, știrea a ajuns să creeze haos: ”Unde e noțiunea de libertate? E abuzivă intervenția DIICOT-ului!”. Fie DIICOT a acționat abuziv întrucât jocul ”Balena Albastră” nu este ilegal în România, fie știrea este falsă. Motivele pentru care cei doi tineri au fost audiați pot fi multiple. L-am contactat pe Gigel Lazăr, președintele CIADO, pentru a discuta despre acest subiect.
Subiectul respectivei știri era acesta: Doi elevi din Buzău au fost ridicați de către procurorii DIICOT pentru că au jucat ”Balena Albastră”. Potrivit informațiilor apărute în mass-media, jandarmii au dat buzna la școala unde învață tinerii și i-au condus pe cei doi la audieri. Cei doi ar fi invitat alți colegi să joace controversatul joc.
DIICOT, de condamnat sau nu?
”Ceva e în neregulă cu știrea. În primul rând, jocul ”Balena Albastră” nu este o infracțiune, atunci DIICOT-ul nu ar fi făcut sub nicio formă o gafă de a intra în forță cu jandarmii într-o școală și să facă percheziții, pentru că nu are baza de legalitate. Dacă ar fi făcut chestia asta ar fi și mai grav, pentru că DIICOT-ul și-ar fi încălcat toate atribuțiile.”, a declarat Gigel Lazăr în exclusivitate pentru DCnews.
Președintele CIADO ne-a explicat faptul că altele ar putea fi motivele pentru care cei doi elevi au fost audiați: ”Poate fi altceva în spate, să fie reală intervenția lor, dar în spate să stea probabil, din moment ce au decis să le confiște calculatoarele și telefoanele, să nu fi devenit ei la rândul lor un fel de administratori în țara noastră sau mai grav să aibă legătură cu alte infracțiuni în legătură cu drogurile. Nu putea DIICOT să intre doar pentru jocul ”Balena Albastră”. Din punctul nostru de vedere, este exclus.”.
Potrivit știrii respective, cei doi tineri ar fi invitat mai multe colege să joace ”Balena Albastră”. L-am întrebat pe Gigel Lazăr dacă în cazul unei instigări, autoritățile pot interveni. Răspunsul a fost clar: ”E un joc, să instigi la ce?!”. Acesta susține că măsuri se pot lua doar când jocul va fi declarat ilegal pe teritoriul României.
Așadar, nici în eventualitatea unui denunț, cei care joacă respectivul joc nu pot fi trași la răspundere în fața legii.
Gigel Lazăr este convins de faptul că DIICOT a acționat ca o formă de prevenție: ”CIADO apreciază că acțiunea DIICOT a fost strict preventivă și nu pentru condițiile existente unei infracțiuni întrucât jocul nu este ilegal în România.”
Faptul că a doua zi copii au revenit la școală confirmă ceea ce susține președintele CIADO.
Efectul asupra publicului
Acesta a atras atenția asupra efectului pe care îl are respectiva știre asupra publicului român.
”Știrea creează o rumoare în spațiul public destul de gravă, pentru că nu exista în spate legalitate, fiindcă jocul nu a fost declarat ilegal în România.”, a spus președintele CIADO pentru DCnews.
Reamintim faptul că DIICOT nu și-a exprimat până în acest moment punctul de vedere referitor la intervenția pe care au avut-o procurorii în școala din Buzău.
Ne punem întrebarea: Dacă nu reușim să găsim jocul, există oare sau care e politica lui? Faptul că nu găsim niciunde controversatul joc, ne duce cu gândul la faptul că jucătorii sunt atrași de către niște administratori. Dar care este procedura? Dacă ai informații care pot elucida acest mister, ne poți scrie la [email protected].
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News