Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre testarea elevilor în școli. Cine va face asta și cum.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a făcut noi precizări cu privire la testarea elevilor în școli, dar și a personalului. Testele sunt gratuite și vor fi efectuate chiar și de către personalul fiecărei instituții de învățământ.
”În fiecare zi ţinem legătura cu cei care au organizat achiziţia pentru teste pe bază de salivă. Am primit asigurări că sunt în faza de finalizare a procedurii de achiziţie şi până la finalul săptămânii viitoare vor fi disponibile teste pe bază de salivă în toate şcolile pentru testarea elevilor, profesorilor şi a celorlalţi angajaţi. Testarea va fi gratuită”, a explicat Sorin Cîmpeanu, la Pro TV.
Sorin Cîmpeanu a mai susținut că testele s-ar putea face de două ori pe săptămână, doar că totul depinde de procedura de achiziție.
”Testele vor putea fi efectuate şi de persoane fără competenţe medicale. Dacă ne limităm la administrare din partea celor cu competenţe medicale, vom bloca întreg procesul de testare. (...) DSU ne-a solicitat numărul de beneficiari, preşcolari, elevi şi angajaţi din învăţământ. După calculele pe care DSU le-a făcut, testarea se va face de două ori pe săptămână. I-am rugat pe colegii din Ministerul Sănătăţii ca până la finalul săptămânii să avem un protocol cu minime reguli de testare – de câte ori pe săptămână, în ce fel. Depindem de finalizarea procedurii de achiziţie pentru a şti exact ce tip de teste pe bază de salivă vor fi achiziţionate”, a completat Sorin Cîmpeanu.
În situația în care un elev sau un cadru didactic sau administrativ este depistat pozitiv, ministrul Educației a susținut că se va aplica protocolul obișnuit stabilit de DSP-uri.
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei susține că educația este ”principala victimă a pandemiei” și consideră că școala online nu este o ”școală adevărată” și asta și din cauza ”deficiențelor majore” în ceea ce privește lipsa de pregătire a profesorilor pentru a putea preda online, scrie romaniatv.net.
”Elevii nu ar fi trebuit să fie trimişi în vacanţă două săptămâni, cel mult dacă nivelul de infectare era ridicat. (…) Ar fi trebuit să fie trimişi în online în acele localităţi unde nivelul de infectare e peste 6 la mie. Dacă sunt localităţi fără COVID, de ce trebuie să-i trimitem în vacanţă sau să suspendăm cursurile acolo? În mediul rural, este o pierdere uriaşă. (…) Uitaţi-vă pe datele Evaluării Naţionale de anul acesta. 33.000 de elevi nu s-au putut prezenta la examen, nu s-au putut înscrie la examen, fie că nu aveau situaţiile şcolare încheiate, fie că se înscriau degeaba pentru că nu aveau nicio şansă dacă n-au făcut carte. (…) Li se mai adaugă 35.000 care nu au luat nici măcar 5, adică aproape 70.000. În mediul rural, într-o generaţie sunt vreo 80.000 de elevi. Uitaţi-vă ce pondere mare o au elevii din mediul rural care nu mai au nicio şansă. Sunt înspăimântată de acest gând”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News