Proiectul „Mai puternici pentru Costești", inițiat în aprilie 2016 de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău, Școala Gimnazială Costești și Instituția Prefectului Buzău, a ajuns la final. Proiectul a implicat elevii din comunitate în programe educaționale intensive. Rezultatele nu au întârziat să apară, elevii Școlii Gimnaziale Costești depășind media pe țară la simularea Evaluării Naționale organizate în februarie 2016, cu o promovabilitate de 60%.
Comuna Costești se aflată în județul Buzău. Comunitatea numără, conform recensamantului din 2011, 4.817 de locuitori, dintre care aproximativ 950 de persoane sunt de etnie romă. În contextul vieții dominate de sărăcie severă, cu care se confruntă peste 30% din locuitori, comuna Costești înregistrează un risc crescut de șomaj, abandon școlar, rezultate școlare slabe, absenteism și analfabetism.
Proiectul „Mai puternici pentru Costești" a oferit soluții pentru dezvoltarea comunității în ansamblul ei. Peste 100 de membri ai comunității, romi și neromi, s-au implicat în realizarea Planului de măsuri pentru implementarea la nivel local a Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor. Aceștia au participat la discuțiile cu autoritățile locale, iar Planul a fost adoptat prin hotărâre de consiliu.
Prin intermediul proiectului au fost susținute în comună patru programe educaționale diferite: 25 de preșcolari au participat la Grădinița de vară; 20 de elevi din calasele a III-a și a IV-a și 20 de elevi din clsele a VII-a și a VIII-a au urmat cursurile progralui de mentorat și remediere școlară, 15 mame din comunitate au fost înscrise în programul de alfabetizare; 20 de elevi au participat la tabăra de debate și au creat grupul local de debate.
[citeste si]
De Ziua Internațională a Romilor, pe 8 aprilie 2016, grupul de debate „Mai puternici pentru Costești" a susținut primul eveniment public de debate organizat în comuna Costești care a marcat finalul proiectului. Cei 20 de elevi au dezbătut subiecte nu de puține ori controversate - locurile speciale pentru elevii romi din cadrul liceelor și accesul elevilor la facebook – subiecte care au generat interesul a peste 200 de locuitori din comună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News