După doi ani în care au mâncat în tăcere aproape monahală, copiii din Japonia au primit permisiunea de a discuta cu colegii lor de clasă în timpul prânzului, în condiţiile în care cazurile de Covid în ţară continuă să scadă.
De-a lungul pandemiei, elevilor din Japonia li s-a impus să nu vorbească în timpul mesei de prânz de la şcoală, ca parte a eforturilor de a preveni răspândirea virusului.
Dar, în condiţiile în care cazurile de Covid-19 sunt în scădere în întreaga ţară, unele şcoli au renunţat la codul tăcerii, pe fondul îngrijorării că acesta afectează dezvoltarea socială şi educaţională a copiilor de doar şase ani.
Consiliul de învăţământ din Fukuoka, în vestul Japoniei, a declarat că ridică interdicţia de a purta conversaţii la prânz în şcolile primare şi gimnaziale, unde copiii mănâncă împreună în clasele lor, cu condiţia ca elevii să vorbească încet, potrivit The Guardian.
Cu toate acestea, pupitrele lor vor continua să fie orientate spre partea din faţă a clasei şi vor trebui să poarte o mască atunci când se vor alătura unui cor comun de "Itadakimasu", o expresie de mulţumire foarte răspândită, rostită înainte de a mânca.
Măsura a fost salutată de profesorii din oraş. „Mâncatul în tăcere a continuat de mult timp", a declarat Kenji Tanaka, directorul unei şcoli primare, pentru Mainichi Shimbun. „Sper că orele fericite de prânz la şcoală vor reveni în curând".
Părinţii, însă, nu au fost de aceeaşi părere. În timp ce unii au fost mulţumiţi că cei mici vor putea acum să interacţioneze normal cu prietenii lor, alţii au spus că ridicarea interdicţiei a fost prematură.
„Copilul meu este obişnuit să mănânce în linişte şi sunt sigură că nu se simte singur, deoarece este cu familia sa când ajunge acasă", a declarat o mamă. „Mă îngrijorează posibilitatea unei infecţii, aşa că sper că vor continua să mănânce fără să vorbească”. Dar şi alte prefecturi îşi relaxează regulile.
Miyazaki a pus capăt regimului de prânz în tăcere la începutul acestei luni, în timp ce şcolile din Chiba, în apropiere de Tokyo, au ajuns la un compromis care permite copiilor să stea unul în faţa celuilalt, dar să mănânce fără să vorbească.
Presiunea pentru a introduce o aparenţă de normalitate în şcoli a crescut de când guvernul a ridicat în martie măsurile de "cvasi-urgenţă" privind virusul pentru populaţia generală, inclusiv restricţiile privind mâncarea în aer liber.
De asemenea, oficialilor şcolari li se cere să aplice o abordare de bun simţ în ceea ce priveşte măştile în timpul lecţiilor de educaţie fizică, după ce temperaturile în creştere au declanşat o serie de cazuri de insolaţie în rândul copiilor cărora li s-a cerut să poarte feţe acoperite în timpul exerciţiilor. Incidentele l-au determinat pe ministrul educaţiei, Shinsuke Suematsu, să îndemne profesorii să le permită copiilor să îşi scoată măştile atunci când merg spre şi de la şcoală şi în timpul lecţiilor de educaţie fizică, scrie Mediafax.
Japonia înăspreşte pedeapsa cu închisoarea pentru „insultele online" după ce o vedetă de reality TV s-a sinucis, anunţă CNN.
Parlamentul japonez a adoptat luni o lege care prevede ca „insultele online" să fie pedepsite cu închisoarea pentru o perioadă de cel mult un an. Măsura a fost luată pe fondul creşterii îngrijorării opiniei publice cu privire la hărţuirea cibernetică, provocată de sinuciderea unei vedete de televiziune care s-a confruntat cu abuzuri pe reţelele sociale.
Conform amendamentului introdus în codul penal al ţării, infractorii condamnaţi pentru insulte online pot fi închişi pentru o perioadă de până la un an sau amendaţi cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari). Este o creştere semnificativă faţă de pedepsele existente, detenţie pentru cel mult 30 de zile şi o amendă de până la 75 de dolari.
Proiectul de lege a stârnit controverse în ţară, oponenţii susţinând că ar putea împiedica libertatea de exprimare. Legea a fost aprobată doar după ce a fost adăugată o prevedere care stabileşte ca legea să fie reexaminată la trei ani de la intrarea sa în vigoare pentru a evalua impactul acesteia asupra libertăţii de exprimare.
Vedeta de reality show Hana Kimura, în vârstă de 22 de ani, cunoscută pentru rolul din serialul Netflix „Terrace House", s-a sinucis în 2020. Vestea a declanşat durere şi şoc la nivel naţional, mulţi japonezi arătând spre abuzurile online cu care s-a confruntat în lunile care au precedat moartea ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News