De ce testele PISA au rezultate atât de slabe în România?
România nu a înregistrat niciun progres important, în ultimii cinci ani, față de celelalte țări participante la PISA 2022, evaluarea competențelor de bază a elevilor de 15 ani, organizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Dintre toate statele UE, doar Bulgaria stă mai rău, iar în clasamentul mondial România este pe locul 45 din 81 de țări.
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit despre testele PISA. Sociologul a spus de ce nu dă doi bani pe testele PISA.
„Nu dau doi bani pe testele PISA. Eu am o problemă cu toate testele care sunt voit internaționale. Aici nu vorbesc dacă este bun sau nu sistemul de educație din România sau din Europa. Știu însă că modul în care integrează ei, în Europa, învățământul... este într-un fel diferit de al nostru, iar testele sunt pentru ei. Copilul nostru nu va înțelege pentru că nu integrează materia ca în Europa. Probabil că nu este foarte bine ce se întâmplă în România, dar nu este vina copiilor.
Îți mai dau un exemplu: Toate testele de inteligență au arătat, ani și ani de zile, că albul este deștept și negrul este prost. Pentru că, de fapt, erau făcute de albi. Când zic albi mă refer la lumea europeană, americană, țările dezvoltate. Este foarte greu să recunosc forme geometrice dacă nu știu ce sunt acelea: adică pătrat, dreptunghi etc. Dacă eu fac test de inteligență pentru africani, îți dau trei frunze să-mi spui care este diferența între ele și noi picăm testul, suntem idioți. Nu distingem niciun fel de diferență”, a spus Alfred Bulai la DC News TV.
„Da, eschimoșii au 50 de cuvinte pentru zăpadă”, a completat Val Vâlcu.
„Într-adevăr, pentru că ei real văd diferențe. Ce vreau să spun este nu că nu avem probleme în sistemul de învățământ, dar nu asta este problema. PISA este o prostie. Dacă noi am face sistemul de învățământ mai interdisciplinar, în care pun la pachet cunoaștere despre natură, om, societate, nu pe discipline ca la noi, sigur că ăia vor fi învățați altfel. Acum practic te evaluez pe ceva ce n-ai învățat în școala românească”, a mai spus sociologul Alfred Bulai.
Vedeți mai multe în podcastul Nod în papură:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu