În contextul războiului hibrid, cu un adevărat ”bombardament” informațional, elevii finlandezi primesc lecții importante încă de pe băncile școlii pentru a putea face față dezinformării online, un fenomen foarte des întâlnit în ultima vreme.
Publicitate
Elevii finlandezi învață lucrurile elementare pentru a face față dezinformării online, în contextul în care umanitatea se află sub un adevărat ”bombardament” informațional, iar mulți îi pică în plasă, uneori cu consecințe dramatice.
În aces sens, autoritățile din Finlanda acordă o atenție deosebită pentru a le dezvolta copiilor abilitățile necesare pentru a identifica dezinformarea online, elevii dobândind astfel cunoștințe cruciale pentru a contracara un pericol în creștere în societățile actuale, transmite marți AFP.
”Cine a produs conținutul pe care îl vizionați?”, ”Cine știe ce este un troll?”, își întreabă profesoara de literatură și limbă finlandeză Saara Varmola elevii săi de 14 și 15 ani dintr-o școală din capitala Helsinki. Toată lumea ridică mâna.
Întrebările esențiale pe care să ți le pui într-o lume saturată de informații sunt ”cine se află în spatele conținutului pe care îl urmărești? Ce produceți voi înșivă și care este responsabilitatea voastră?', declară Varmola pentru AFP.
Învățându-și cetățenii cum să analizeze critic conținutul media, să dejoace farse și să identifice informații false, Finlanda își propune să promoveze educația în utilizarea media ca pe o competență civică.
Finlanda a fost una dintre primele țări europene care a definit o politică națională în acest domeniu în 2013. În 2019, ea a fost integrată în toate disciplinele din programa școlară, predate de la ciclul primar până la cel gimnazial.
Educația ”informațională este esențială pentru a întări reziliența societății, iar Finlanda a înțeles acest lucru foarte devreme”, a declarat pentru AFP ministrul educației, Anders Adlercreutz. Ponderea informațiilor care provin din mass-media tradiționale este în scădere și, prin urmare, este ”deosebit de important să putem evalua critic ceea ce citim”, a subliniat el.
Țara scandinavă ocupă primul loc în Indicele european al educației media, care compară anual capacitatea a 41 de țări de a face față dezinformării, de la crearea sa în 2017 de către Institutul pentru Societatea Deschisă din Bulgaria. Indicele se bazează pe criterii precum calitatea educației, libertatea presei și nivelul de încredere în cadrul societății, notează Agerpres.
Anul trecut, în acest top, Finlanda a fost urmată îndeaproape de vecinii săi nordici: Danemarca, Norvegia, Estonia și Suedia.
Potrivit ministrului finlandez al educației, cheia succesului constă în abordarea colaborativă dintre mai multe sectoare ale societății. ”școli, mass-media, ziare, companii, biblioteci, muzee... Toată lumea participă la această lucrare” pentru cei 5,5 milioane de locuitori ai țării, a precizat Anders Adlercreutz.
De asemenea, finlandezii au încredere în instituțiile lor, notează Leo Pekkala, director adjunct al Institutului Național al Audiovizualului din Finlanda (KAVI), responsabil pentru implementarea politicii de educare în privința mass-media și a informării. ”Avem o mare încredere în forțele de apărare, armată, poliție și guvern. De asemenea, avem încredere în oficialii noștri politici și în mass-media”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu