EXCLUSIV  Elevii nu își vor mai putea filma profesorii în timpul orelor. Florian Lixandru: Există câteva excepții

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Secretarul de stat Florian Lixandru a vorbit, într-o emisiune DC Edu, despre folosirea telefoanelor în școală, explicând condițiile în care se pot utiliza acestea.

Florian Lixandru explică faptul că telefoanele nu pot fi folosite în timpul orelor de curs decât pentru activități educaționale. De asemenea, acestea pot fi folosite doar cu aprobarea profesorului, în funcție de nevoi. Elevii sunt obligați să-și depoziteze telefoanele în spații speciale pe toată durata șederii în școală și le pot recupera doar la plecare, mai spune acesta. 

Totuși, Florian Lixandru subliniază că telefoanele pot fi utile în scopuri didactice, cum ar fi testele date în format digital sau accesarea resurselor educaționale online.

Telefoanele nu puteau fi folosite în timpul orelor nici pe vechiul ROFUIP

"Un alt element de noutate care unora nu le convine (în speță, elevilor) este interzicerea telefoanelor în școală. Cum decurg lucrurile?", întreabă prof. univ. dr. Sorin Ivan.

"Și în vechiul Regulament (n.r., vechiul ROFUIP) era prevăzută prevederea potrivit căreia telefoanele nu puteau fi folosite în timpul orelor de curs. La fel și în noul Regulament, telefoanele nu pot fi folosite în timpul orelor de curs, decât pentru activități educaționale, la decizia profesorului.

Pe perioada desfășurării activității în școală, elevii sunt obligați să depoziteze aceste telefoane în spații special amenajate de către unitatea de învățământ. Deci, practic, elementul de noutate este faptul că (n.r., elevii) nu pot folosi telefonul pe întreaga perioadă de ședere în școală. Ei vor prelua telefonul la plecare", spune Florian Lixandru.

"Adică nu-și vor mai putea filma profesorii în timpul orelor?", întreabă prof. univ. dr. Sorin Ivan.

"Da. Telefonul nu este doar un mijloc de comunicare. Telefonul poate fi folosit și în alte scopuri. Și atunci, în această narațiune, practic, telefoanele nu pot fi folosite în timpul programului școlar", subliniază secretarul de stat Florian Lixandru.

Folosirea telefoanelor în scop didactic

"Dar faptul că se admite folosirea telefonului pentru scopuri de documentare mi se pare benefic", spune prof. univ. dr. Sorin Ivan.

"În scop didactic, da. Și eu, ca profesor, foloseam telefonul la evaluări. Îmi concepeam testul, îl trimiteam pe WhatsApp elevilor, pe grupul de WhatsApp, și elevii intrau pe telefon, fiecare pe telefonul lui. Testul era creat cu ordinea diferită a întrebărilor și a răspunsurilor prin programul respectiv.

Și fiecare elev, practic, rezolva pe telefonul lui testul primit de la mine. La final, îl trimiteau, primeau imediat nota. Și era, practic, o ușurare a activității și pentru mine, ca profesor, dar și pentru ei.

Nu trebuiau să mai consume hârtie, cerneală. Deci, practic, este un mijloc foarte util în anumite situații. La fel poate fi folosit ca mijloc de documentare.

Există o serie întreagă de site-uri care oferă tutoriale, care oferă imagini, care oferă scheme și așa mai departe", mai admite secretarul de stat Florian Lixandru.

"Dacă elevii sunt încurajați să folosească telefonul și ca mijloc de documentare, altfel spus ca pe o carte, ca pe o imensă carte cu infinite pagini și cunoștințe, atunci poate că s-ar obișnui să se despartă de folosirea lui pentru scopuri superficiale", încuviințează prof. univ. dr. Sorin Ivan.

"Asta ține de fiecare profesor în parte, de creativitatea fiecărui profesor și cred că, prin astfel de demersuri, nu facem altceva decât să îmbinăm utilul cu plăcutul pentru elevi și să-i atragem către orele noastre", conchide Florian Lixandru.

Află mai multe aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel